Vaak gestelde vragen

Introductietekst

Op deze pagina vindt je de meest gestelde vragen over het VVN Verkeersexamen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. 

 • Controlepost app en VMT

  • Hoe kan ik als organisatie inloggen?

   • Check of je op de goede inlogpagina zit. De inlog voor beheerders is: praktischexamen.vvn.nl/beheerder
   • De inlog voor scholen is: praktischexamen.vvn.nl

   Tip: De gebruikersnaam is meestal het e-mailadres waarop je onze berichten ontvangt. Als je je gebruikersnaam kwijt bent, neem dan contact op met VVN servicecenter. Als je je wachtwoord kwijt bent, kun je via wachtwoord vergeten een nieuw wachtwoord aanvragen.

  • Kan ik als organisator de starttijd van het examen achteraf nog aanpassen?

   Nee, dat kan helaas niet. De instellingen "starttijd examen", "Aantal seconden per leerling", "Aantal startnummers" en "Aantal Reservestartnummers" kunnen achteraf niet meer gewijzigd worden.

  • Ik wil een groep verplaatsen in het tijdsschema. Hoe doe ik dat?

   Als er ruimte is in het tijdschema kun je de groep als volgt verplaatsen: Ga naar de groep in het tijdschema en klik op bekijk en dan op "wijzigingen"

  • Ik heb de starttijd van een groep gewijzigd, maar de startnummers wijzigen niet mee. Wat nu?

   Je kunt de startnummers handmatig wijzigen. Helaas is het nog niet mogelijk om de startnummers per groep in 1 keer te wijzigen. Tip: zorg ervoor dat je tijdschema eerst helemaal goed staat en pas dan de startnummers handmatig aan. Je doet dit door de groep aan te klikken en dan de optie "Wijzigen Startnummer" te gebruiken.

  • Ik heb de scholen uitgenodigd om leerlingen in te voeren, maar de scholen geven aan dat ze niet kunnen inschrijven. Wat gaat er fout?

   Om in te kunnen schrijven moet het examen op status "Inschrijven mogelijk" staan. Check of het examen nog op status "concept " staat.

  • Er heeft een controlepost te streng/ foutief beoordeeld. Hoe kan ik de uitslag achteraf nog aanpassen?

   Als de status van het examen al op afgerond staat, zet je deze terug op: "wacht op beoordelingen". Je kunt nu zelf de op de controlepostapp inloggen met de juiste koppelcode en de resultaten in de app aanpassen. Vergeet niet de resultaten opnieuw te synchroniseren.

  • Als ik mijn koppelcode probeer in te voeren sluit de app steeds af. Wat gaat er mis?

   Dit gebeurt als je geen internetverbinding hebt. Check je internetverbinding en probeer het opnieuw. Je hebt alleen een internet verbinding nodig bij het instellen van de koppelcode voorafgaand aan de beoordelingen en bij synchronisatie na de beoordelingen.

  • Ik heb een fout gemaakt bij een beoordeling. Hoe kan ik dat aanpassen?

   Je kunt naar het nummer gaan waar je een fout hebt gemaakt en de beoordeling verwijderen via het prullenbakicoontje onderin het scherm. Je kunt de beoordeling daarna opnieuw opslaan.

  • Heb ik een internetverbinding nodig om de app te gebruiken?

   Alleen van tevoren, als je de koppelcode invoert en na afloop van het examen, als je de beoordelingen gaat synchroniseren heb je een internetverbinding nodig. Voor het beoordelen van de leerlingen heb je geen internetverbindingen nodig.

 • Theoretisch verkeersexamen

  • Is er ook een herexamen?

   Er is een digitaal herexamen beschikbaar. Lees hier meer over hoe je het herexamen kunt afnemen.

  • Is het Verkeersexamen al besteld voor mijn school? 

   Het Verkeersexamen is te bestellen via onze webwinkel. Op het moment dat u de bestelling naar ons verzendt, ontvangt u een bevestigingsmail met het overzicht van uw bestelling op het e-mailadres dat u hebt opgegeven. Indien u deze e-mail niet heeft ontvangen, neem dan contact met ons op via verkoop@vvn.nl.

  • Kan ik het Verkeersexamen bestellen voor mijn school? 

   Ja, dit kunt u bestellen via onze webwinkel. De bestellingen worden uitgeleverd in februari 2018. Plaats uw bestelling vóór 31 december 2017.

  • Wanneer is het VVN Verkeersexamen in 2019? 

   Het VVN theoretisch Verkeersexamen vindt in 2019 plaats op donderdag 4 april. De datum van het VVN praktisch Verkeersexamen wordt door de lokale organisatie zelf bepaald. Wilt u weten wanneer het praktijkexamen in uw woonplaats is, informeert u dan bij de school of neem contact op met Veilig Verkeer Nederland in uw regio. 

  • Zijn er weer filmvragen voor op het digibord?

   Er zijn alleen filmvragen in het digitaal examen. Deze worden niet klassikaal getoond, maar op de eigen computer of laptop waarop de leerling het examen maakt. De leerling kan het digitale examen met filmvragen dus in zijn/haar eigen tempo maken. 

  • Bevat het VVN Verkeersexamen in 2018 ook weer thema's waaruit je kan kiezen?

   We werken dit jaar niet meer met de thema’s. De verschillende omgevingen, zoals wijk, stad en platteland zullen allemaal vertegenwoordigd zijn in de examenvragen. Meer informatie over de opzet van het examen is te vinden op de pagina Verantwoording examen

 • Pilot digitaal examen

  • Hoe kan ik het herexamen aanmaken?

   Voor het herexamen maak je een nieuwe groep aan op het leerkrachtdashboard. Je kiest uit het lijstje examens voor herexamen2018. Je maakt alleen de leerlingen aan die het herexamen gaan doen. Vervolgens kun je voor deze leerlingen weer nieuwe inlogkaartjes uitprinten en na afloop de resultaten bekijken onder de tab resultaten.

  • Hoe kan ik het digitale examen vast bekijken?

   Leerkrachten kunnen het digitaal examen van 5 april a.s. alvast bekijken. Het examen is vanaf nu beschikbaar via examen.vvn.nl. Log in met je persoonlijke inloggegevens en maak een extra leerling aan met je eigen naam. Met deze leerlingcode kun je zelf het examen alvast maken en kijken hoe het werkt. In het tabblad 'resultaten' zie je hoe je het examen gemaakt hebt. De toelichting op de antwoorden wordt begin volgende week op het dashboard gepubliceerd.

  • Hoe kunnen kinderen die gezakt zijn voor het digitaal Verkeerexamen, het herexamen maken?

   Zijn er kinderen gezakt voor het digitaal Verkeersexamen? Ze kunnen dezelfde dag al een herexamen maken. Je maakt daarvoor in het dashboard een nieuwe groep aan en kiest bij 'examen'  voor 'herexamen2018'. Voer de namen in van de kinderen die het herexamen gaan maken, en deel nieuwe inlogkaartjes uit. Neem van tevoren met de kinderen door welke vragen ze fout gemaakt hebben

  • Ik ben mijn inloggegevens van het Leerkrachtdashboard kwijt. Wat nu?

   Je kunt inloggen via examen.vvn.nl via de inlogknop rechtsboven. De gebruikersnaam is het e-mailadres waarmee je je hebt aangemeld voor de pilot digitaal Verkeersexamen. Als je je wachtwoord kwijt bent, kun je via de link op de inlogpagina een nieuw wachtwoord aanvragen. Weet je de gebruikersnaam niet meer? Neem dan contact op met VVN Service Centrum via Verkeersexamen@vvn.nl of 088 - 524 88 00.

  • Waarom krijg ik ook examenboekjes als ik meedoe met de pilot digitaal Verkeersexamen?

   De examenboekjes leveren we voor de zekerheid mee, omdat het een pilot betreft. Uiteraard gaan we alles uitgebreid testen, maar mocht er toch iets misgaan met het digitale examen, bij ons of met de internetverbinding op de school zelf, dan kunnen de kinderen alsnog het examen op papier maken.

  • Wat zijn de voorwaarden om mee te kunnen doen met de pilot digitaal Verkeersexamen?

   Op de pagina over pilot staan de voorwaarden om mee te kunnen doen. Ook vind je daar een handig checklist die kunt downloaden.

  • Zijn er inhoudelijk verschillen tussen het digitale versie en de papieren versie van het Verkeersexamen?

   Het schriftelijk en digitaal examen zullen voor een deel dezelfde vragen bevatten. In het digitale examen zitten daarnaast ook filmpjes en vragen waarbij de kinderen de juiste plek moeten aanklikken. Deze vragen zijn in het boekje vervangen door fotovragen (een foto met een meerkeuze vraag), echter wel gebaseerd op hetzelfde leerdoel. Meer hierover kun je lezen op de pagina Verantwoording.

  • Wat gebeurt er met de resultaten van het digitaal Verkeersexamen?

   De leerkracht krijgt de resultaten van zijn leerlingen direct te zien. Hij of zij kan ook per vraag het gegeven antwoord bekijken. De resultaten worden ook geanonimiseerd opgeslagen bij Veilig Verkeer Nederland. Zo kunnen wij zien welke vragen over het algemeen moeilijk of makkelijk worden gevonden. We kunnen daar het verkeersexamen en onze verkeersmethode verder mee verbeteren. 

  • Hoe kan ik me aanmelden voor de pilot digitaal Verkeersexamen?

   De aanmelding voor de pilot digitaal examen is nu gesloten. Er hebben zich ruim 600 scholen aangemeld voor de pilot.

  • Jullie noemen het een pilot. Is het wel een echt Verkeersexamen of moeten de kinderen ook nog het examen in het boekje maken?

   Het digitale Verkeersexamen is een volwaardige versie van het VVN theoretisch Verkeersexamen. Kinderen die de digitale variant maken, hoeven dus niet de vragen uit het boekje te maken. We noemen het een pilot, omdat we het Verkeersexamen nu voor het eerst op deze manier organiseren en hier ook ervaring mee op willen doen. Dit is ook de reden dat een beperkt aantal scholen mee kan doen en dat we dit jaar ook nog de boekjes meesturen als back-up.

   Voor meer informatie zie: https://examen.vvn.nl/verantwoording-vvn-verkeersexamen

 • Praktisch verkeersexamen

  • Hoe kunnen kinderen zich het beste voorbereiden op het examen?

   De beste voorbereiding voor het verkeersexamen is structureel verkeersles op school. De school kan hiervoor gebruik maken van de verkeersmethode van Veilig Verkeer Nederland. Om met de hele klas te testen of de kinderen goed zijn voorbereid op het verkeersexamen, kan de leerkracht op het digibord de verkeersexamenquiz spelen met de klas. De quiz is te vinden op vvn-examenquiz.nl. Deze quiz is van medio maart tot medio juni online.

   Daarnaast kunnen kinderen voor het VVN theoretisch Verkeersexamen extra oefenen op de oefensite van Veilig Verkeer Nederland: examen.vvn.nl. Deze website is van medio maart tot medio juni online. Hier staan de examens van de drie voorgaande jaren. Kinderen kunnen hier online het examen maken, krijgen daarna hun score en kunnen vervolgens de fout gemaakte vragen nogmaals oefenen.

   Voor het VVN praktisch Verkeersexamen is het fietsen van de examenroute een goede voorbereiding. De route is 6 weken voor het examen bekend op school. Dit oefenen kan via school of thuis gebeuren. De VVN Verkeersexamenapp helpt bij het oefenen! De app is gratis en u kunt de app downloaden in iedere appstore.

  • Hoe kan ik de school aanmelden voor de verzekering voor het praktisch Verkeersexamen?

   U kunt een e-mail sturen naar verkoop@vvn.nl. Vermeld daarin de schoolgegevens, het aantal leerlingen dat examen doet en het aantal begeleiders.

  • Hoe meld ik de school aan voor het VVN praktisch Verkeersexamen? 

   Er is geen landelijk praktisch verkeersexamen. Om uit te vinden wie het praktische verkeersexamen bij u in de buurt organiseert, kunt u informeren bij de school of contact opnemen met Veilig Verkeer Nederland in uw regio. 

  • Moet de fiets voor het VVN praktisch Verkeersexamen gekeurd zijn? 

   Om mee te doen aan het VVN praktisch Verkeersexamen moet de fiets voldoen aan de punten 1 t/m 15 van de fietscontrolekaart

  • Moet het praktische examen na het theoretische examen gehouden worden?

   Nee dit is niet verplicht, maar wel aan te bevelen. Veilig Verkeer Nederland adviseert het theorie-examen in groep 7 te doen en het praktijkexamen in groep 8 af te nemen. Dit om te bevorderen dat er ook in groep 8 aandacht besteed wordt aan verkeerseducatie.

  • Mogen kinderen met een beperking meedoen met het VVN praktisch Verkeersexamen? 

   Kinderen met een beperking die normaal gesproken zelfstandig aan het verkeer deelnemen, kunnen in principe ook meedoen aan het praktisch Verkeersexamen. Wel zal altijd met de lokale organisatie moeten worden overlegd over de praktische haalbaarheid, zeker als er voor de leerling een aanpassing in de route aangebracht moet worden.
   Veilig Verkeer Nederland vindt het wel belangrijk dat alle leerlingen die deelnemen aan het verkeer ook tijdens het praktisch Verkeersexamen kunnen laten zien dat zij veilig de regels kunnen toepassen.

  • Wanneer is een leerling geslaagd voor het VVN praktisch Verkeersexamen? 

   Leerlingen zijn geslaagd voor het VVN praktisch Verkeersexamen, als ze 80% van de te behalen punten gehaald hebben. Bij verkeersgevaarlijk gedrag, zoals doorrijden bij een rood verkeerslicht, doorrijden bij een spoorwegovergang terwijl het rode licht brandt of bij een ernstige voorrangsfout is de leerling gezakt, ongeacht het aantal punten dat verder gehaald is.

  • Wanneer vindt de fietscontrole plaats voor het VVN praktisch Verkeersexamen? 

   De fietskeuring vindt plaats voorafgaand aan het examen. Die fietskeuring kan gedaan worden door (verkeers)ouders, onze vrijwilligers en/of de leerkracht.

   Leerlingen krijgen minstens vier weken voor het Verkeersexamen de eisen die Veilig Verkeer Nederland stelt aan een veilige fiets mee naar huis. De leerling mag alleen meedoen aan het praktisch Verkeersexamen op een goedgekeurde (dag)fiets.

   Heeft u opmerkingen of suggesties over de uitvoering van het praktisch Verkeersexamen of over de fietscontrole? Neemt u dan contact op met een van onze regionale steunpunten.

  • Wat is de controlepost-app en hoe kan ik daar inlogcodes voor krijgen? 

   De controlepost-app is een app waarmee je de handelingen van de leerlingen tijdens het praktisch examen kunt beoordelen. Leer hier meer over de controlepost-app

 • Oefenen voor het examen

  • Hoe kunnen kinderen zich het beste voorbereiden op het VVN Verkeersexamen?

   De beste voorbereiding voor het verkeersexamen is structureel verkeersles op school. De school kan hiervoor gebruik maken van de verkeersmethode van Veilig Verkeer Nederland. Om met de hele klas te testen of de kinderen goed zijn voorbereid op het verkeersexamen, kan de leerkracht op het digibord de verkeersexamenquiz spelen met de klas. De quiz is te vinden op vvn-examenquiz.nl. Deze quiz is van medio maart tot medio juni online.

   Daarnaast staat er in het onderdeel oefenen op deze site allerlei tips voor de kinderen om te oefenen. Vanaf februari staan hier ook een aantal oefenexamens die ze kunnen maken. 

   Voor het VVN praktisch Verkeersexamen is het fietsen van de examenroute een goede voorbereiding. De route is 6 weken voor het examen bekend op school. Dit oefenen kan via school of thuis gebeuren. De VVN Verkeersexamenapp helpt bij het oefenen! De app is gratis en u kunt de app downloaden in de appstores van Apple en Google.

  • Wat is de Verkeersexamen app en waar kan ik die downloaden? 

   Met de  VVN Verkeersexamen app kunnen kinderen oefenen voor het verkeersexamen, samen met hun ouders of in de klas. De app is gratis te downloaden in de appstores van Google en Apple. Lees meer over de Verkeersexamen app

  • Wat zijn de actievoorwaarden voor de winactie fiets?

   Inzenden is mogelijk tot 5 april. Deelname aan de actie is gratis. Om deel te nemen moet je minimaal 18 jaar oud zijn en woonachtig in Nederland. Lees de volledige actievoorwaarden hier.

    

  • Welke onderwerpen vinden veel kinderen lastig bij het VVN Verkeersexamen?

   Veel kinderen vinden de afspraken over voorrang en voorgaan lastig. We hebben de belangrijkste regels hier nog even op een rijtje gezet: Voorrang en voorgaan.