Vaak gestelde vragen

Introductietekst

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over het VVN Verkeersexamen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. 

 • Theoretisch VVN Verkeersexamen

  • Wanneer is het VVN Verkeersexamen dit schooljaar? 

   Het VVN theoretisch Verkeersexamen vindt plaats op: 

   • maandag 28 maart 2022 (schoolregio noord)
   • dinsdag 29 maart 2022 (schoolregio midden)
   • donderdag 31 maart 2022 (schoolregio zuid)

   De datum van het VVN praktisch Verkeersexamen wordt door de lokale organisatie zelf bepaald. Wil je weten wanneer het praktijkexamen in jouw woonplaats is, informeer dan bij de school of neem contact op met Veilig Verkeer Nederland in jouw regio. 

  • Kan ik het VVN Verkeersexamen bestellen voor mijn school? 

    

   Vanaf november 2021 kun je hier je bestelling plaatsen voor het VVN Verkeersexamen 2022. 

  • Wanneer worden de examenboekjes geleverd?

   De schriftelijke examens worden begin maart 2022 geleverd.

  • Is er ook een herexamen?

   Ja, er is een digitaal herexamen beschikbaar. Lees hier meer over het herexamen.

  • Ik kan niet inloggen voor het herexamen met de gegevens uit de handleiding, wat gaat er mis?

   De gebruikersnaam is letterlijk het woord: VERKEERSEXAMEN (dus niet de naam van je eigen school of iets dergelijks). Het wachtwoord staat in de handleiding.

   Kom je na inloggen op een lege pagina? Kopieer dan de volgende url in je browser: https://examen.vvn.nl/leerkrachten 

  • Wij kunnen het verkeersexamen niet afnemen op de genoemde data. Wat nu?

   Komt deze datum jouw school niet uit? Dan kun je het digitaal verkeersexamen ook op een andere dag doen. Het examen blijft na het examen nog een aantal weken open staan. Het schriftelijk examen kun je uiteraard ook op een andere dag doen (eventueel in overleg met de lokale VVN afdeling). Zorg er wel voor dat je theoretische verkeersexamen eerst doet en dan pas het praktische verkeersexamen.

 • Digitaal VVN Verkeersexamen

  • Hoe kan ik het digitale Verkeersexamen bestellen?

   Ga naar examen.vvn.nl/bestellen

   Daar kun je met je VVN (directie)schoolaccount digitale of schriftelijke examens bestellen. Dit account heeft de school als ze al eerder bij ons een verkeersmethode hebben besteld. Als je nog geen account hebt, kun je het daar aanvragen.

  • Wat heb ik nodig om mee te kunnen doen met digitale versie van het VVN Verkeersexamen?

   Op de pagina over Digitaal Verkeersexamen staan de voorwaarden om mee te kunnen doen. Ook vind je daar een handige checklist die kunt downloaden.

  • Zijn er inhoudelijk verschillen tussen het digitale versie en de papieren versie van het Verkeersexamen?

   Het schriftelijk en digitaal examen bevatten voor een deel dezelfde vragen. In het digitale examen zitten daarnaast ook filmpjes en vragen waarbij de kinderen de juiste plek moeten aanklikken. Deze vragen zijn in het boekje vervangen door fotovragen (een foto met een meerkeuzevraag), echter wel gebaseerd op hetzelfde leerdoel. Meer hierover kun je lezen op de pagina Verantwoording.

  • Mijn school werkt met Cloudwise. Kan ik het digitaal Verkeersexamen ook via Cloudwise beschikbaar stellen?

   Ja dat kan, medewerkers van de school kunnen de applicatie toevoegen op de volgende manier:

   1. Ga naar het cool portaal (http://cool.cloudwise.nl ) en zorg dat je bent ingelogd met het account van de school/stichting.
   2. Klik rechtsboven op Applicatiebeheer (het tandwieltje).
   3. Klik bovenaan op de blauwe knop Applicatie toevoegen.
   4. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar de applicatie Digitaal verkeersexamen.
   5. Vink de applicatie aan en klik op Volgende.
   6. Op basis van de rechten die je hebt kun je de applicatie toevoegen voor jezelf (Mijn) en bepaalde klassen, groepen en/of medewerkersgroepen. 

   Vink de groepen aan en klik op Opslaan.
   De applicatie is nu beschikbaar voor de geselecteerde groepen (mits de licenties aan de groep/leerlingen zijn gekoppeld in het VVN licentieportaal).

   Lukt dit niet, neem dan contact op met de supportdesk van Cloudwise.

  • Kunnen kinderen het digitaal Verkeersexamen ook op een tablet maken?

   Ja dat kan. Als de licenties gekoppeld zijn, kun je in de Basispoort omgeving de leerlingsnelkoppeling naar het examen vinden. Op de supportwebsite van Basispoort staat een instructie voor het plaatsen van deze snelkoppeling op de tablet.

  • Wat gebeurt er met de resultaten van het digitaal Verkeersexamen?

   De leerkracht krijgt de resultaten van zijn/haar leerlingen direct te zien. Hij of zij kan ook per vraag het gegeven antwoord bekijken. De resultaten worden geanonimiseerd opgeslagen bij Veilig Verkeer Nederland. Zo kunnen wij zien welke vragen over het algemeen moeilijk of makkelijk worden gevonden. We kunnen daar het verkeersexamen en onze verkeersmethode verder mee verbeteren. 

  • Ik kan niet inloggen bij het VVN Licentieportaal. Hoe komt dat?

   Ga naar licentieportaal.vvn.nl en klik op het Basispoortlogo. Als je al ingelogd bent bij Basispoort als ICT coördinator, dan word je automatisch ingelogd.

   Lukt het niet? Het zou kunnen dat je Veilig Verkeer Nederland nog toestemming moet geven. Je doet dit door in Basispoort bij Uitgevers VVN aan te vinken.

   Krijg je een wit scherm? Probeer dan een andere browser, leeg je cache (ctr- F5) en zorg dat je niet via een extranet verbonden bent.

   Als het hierna nog niet lukt, zit er een verschil tussen onze gegevens over de school en de gegevens in Basispoort. Neem in dat geval even contact met ons op.

  • Ik zie als ICT-coördinator geen tegeltje van het digitale verkeersexamen.

   Dat klopt, het tegeltje en de snelkoppelingen naar het verkeersexamen zijn alleen zichtbaar voor de leerkracht die is gekoppeld aan de groep met de licenties van het verkeersexamen. Log in als leerkracht of koppel jezelf als leerkracht aan de groep.

  • Ik kom als leerkracht uit op de leerlingpagina van verkeersexamen. Hoe los ik dit op?

   Je bent dan in deze browsersessie al een keer via de leerlingsnelkoppeling naar verkeersexamen gegaan. Sluit de browser af en probeer het opnieuw.

  • Ik kom als leerkracht of leerling uit op de Verkeerspoort en zie daar geen verkeersexamen. Wat gaat er mis?

   Je hebt dan de verkeerde snelkoppeling gevolgd. De snelkoppeling van het Verkeersexamen herken je aan een plaatje van een meisje met een skateboard en een jongen met een fiets. Ernaast staat Digitaal Verkeersexamen.

  • Hoe kunnen kinderen, die gezakt zijn voor het digitaal Verkeerexamen, het herexamen maken?

   Zijn er kinderen gezakt voor het digitaal Verkeersexamen? Ze kunnen dezelfde dag al een herexamen maken. Ze loggen dan opnieuw in via Basispoort en kunnen dan klikken op de link voor het herexamen. Deze link is alleen aanklikbaar als ze eerst het gewone examen gemaakt hebben.

  • De kinderen krijgen een error: pagina niet gevonden.

   Kijk welke url er bovenaan de pagina staat.

   • Als er 'verkeerspoort' in de url staat, heb je de verkeerde leerlingsnelkoppeling gevolgd. De snelkoppeling van het Verkeersexamen herken je aan een plaatje van een meisje met een skateboard en een jongen met een fiets. Ernaast staat Digitaal Verkeersexamen.
   • Staat er 'licentieportaal' in de url, dan heb je wel de goede leerlingsnelkoppeling, maar gaat er iets anders mis. Het is dan het beste om de browser af te sluiten en het opnieuw te proberen.

    

  • Waar kan ik de resultaten bekijken?

   Als leerkracht zie je in Basispoort een tegel 'Digitaal Verkeersexamen'. Als je hierop klikt, kom je op het dashboard waar je de resultaten van de kinderen kunt bekijken.  

   Zie je dit tegeltje niet? Dan kan het zijn dat de kinderen individueel zijn gekoppeld in ons licentieportaal en niet als groep. In dat geval kan de ICT-coördinator de leerkracht ook toevoegen als individuele gebruiker. Op dat moment zie je het tegeltje en kun je de resultaten bekijken.

 • Praktisch VVN Verkeersexamen

  • Hoe kunnen kinderen zich het beste voorbereiden op het examen?

   De beste voorbereiding voor het verkeersexamen is structureel verkeersles op school. De school kan hiervoor gebruik maken van de verkeersmethode van Veilig Verkeer Nederland. Om met de hele klas te testen of de kinderen goed zijn voorbereid op het verkeersexamen, kan de leerkracht op het digibord de verkeersexamenquiz spelen met de klas. De quiz is te vinden op https://vvn-examenquiz.nl. Deze quiz is van medio maart tot medio juni online.

   Daarnaast kunnen kinderen voor het VVN theoretisch Verkeersexamen extra oefenen op de oefensite van Veilig Verkeer Nederland: https://examen.vvn.nl/oefenen. Deze website is van medio maart tot medio juni online. Hier staan de examens van de drie voorgaande jaren. Kinderen kunnen hier online het examen maken, krijgen daarna hun score en kunnen vervolgens de fout gemaakte vragen nogmaals oefenen.

   Voor het VVN praktisch Verkeersexamen is het fietsen van de examenroute een goede voorbereiding. De route is 4 weken voor het examen bekend op school. Dit oefenen kan via school of thuis gebeuren. Dit jaar is er ook een nieuwe examen-app: Op weg naar je verkeersdiploma. Coach Daan helpt je op weg met praktische oefeningen voor het verkeersexamen. 

  • Hoe kan ik de school aanmelden voor de verzekering voor het praktisch Verkeersexamen?

   Je kunt een e-mail sturen naar administratie@vvn.nl. Vermeld daarin de schoolgegevens, het aantal leerlingen dat examen doet en het aantal begeleiders.

  • Hoe meld ik de school aan voor het VVN praktisch Verkeersexamen? 

   Er is geen landelijk praktisch verkeersexamen. Wil je weten wie het praktische verkeersexamen bij jou in de buurt organiseert, informeer dan bij de school of neem contact op met Veilig Verkeer Nederland in jouw regio. 

  • Moet de fiets voor het VVN praktisch Verkeersexamen gekeurd zijn? 

   Kinderen hebben een veilige fiets nodig om mee te doen aan het VVN praktisch Verkeersexamen. Wil je weten of jouw fiets voldoet aan de eisen voor een veilige fiets? Kijk op: vvn.nl/fietscheck.

  • Moet het praktische examen na het theoretische examen gehouden worden?

   Nee dit is niet verplicht, maar wel aan te bevelen, omdat de kinderen dan de theorie al goed geoefend hebben.

  • Mogen kinderen met een beperking meedoen met het VVN praktisch Verkeersexamen? 

   Kinderen met een beperking die normaal gesproken zelfstandig aan het verkeer deelnemen, kunnen in principe ook meedoen aan het praktisch Verkeersexamen. Wel is het belangrijk om met de lokale organisatie te overleggen over de praktische haalbaarheid, zeker als er voor de leerling een aanpassing in de route aangebracht moet worden.

   Veilig Verkeer Nederland vindt het belangrijk dat alle leerlingen die deelnemen aan het verkeer ook tijdens het praktisch Verkeersexamen kunnen laten zien dat zij veilig de regels kunnen toepassen.

  • Wanneer is een leerling geslaagd voor het VVN praktisch Verkeersexamen? 

   Leerlingen zijn geslaagd voor het VVN praktisch Verkeersexamen, als ze 80% van de te behalen punten gehaald hebben. Bij verkeersgevaarlijk gedrag, zoals doorrijden bij een rood verkeerslicht, doorrijden bij een spoorwegovergang terwijl de rode lichten knipperen of bij een ernstige voorrangsfout is de leerling gezakt, ongeacht het aantal punten dat verder gehaald is.

  • Wanneer vindt de fietscontrole plaats voor het VVN praktisch Verkeersexamen? 

   De fietskeuring vindt plaats voorafgaand aan het examen. Die fietskeuring kan gedaan worden door (verkeers)ouders, onze vrijwilligers en/of de leerkracht.

   Leerlingen krijgen minstens vier weken voor het Verkeersexamen de eisen die Veilig Verkeer Nederland stelt aan een veilige fiets mee naar huis. De leerling mag alleen meedoen aan het praktisch Verkeersexamen op een veilige fiets. 

   Heeft u opmerkingen of suggesties over de uitvoering van het praktisch Verkeersexamen of over de fietskeuring? Neemt u dan contact op met een van onze regionale steunpunten.

  • Wat is de controlepost-app en hoe kan ik daar inlogcodes voor krijgen? 

   De controlepost-app is een app waarmee je de handelingen van de leerlingen tijdens het praktisch examen kunt beoordelen. Lees hier meer over de controlepost-app

  • Moeten er één of twee reflectoren per wiel op mijn fiets zitten?

   Minimaal 1 reflector per wiel is verplicht. Echter zijn bijna alle fietsbanden tegenwoordig uitgevoerd met een reflectiestrip rondom en ook dit is voldoende.

 • Controlepost app en VMT

  • Hoe kan ik als organisatie van het praktisch verkeersexamen inloggen?

   De inlogpagina is: https://praktischexamen.vvn.nl

   Tip: De gebruikersnaam is meestal het e-mailadres waarop je onze berichten ontvangt. Als je je gebruikersnaam kwijt bent, neem dan contact op met VVN Servicecentrum. Als je je wachtwoord kwijt bent, kun je via wachtwoord vergeten een nieuw wachtwoord aanvragen.

  • Kan ik als organisator de starttijd van het examen achteraf nog aanpassen?

   Ja dat kan nog, totdat het examen de status "wacht op beoordelen" heeft.

  • Ik wil een groep verplaatsen in het tijdsschema. Hoe doe ik dat?

   Als er ruimte is in het tijdschema kun je de groep als volgt verplaatsen:

   Ga naar de groep in het tijdschema en klik op bekijk en dan op "wijzigingen"

  • Ik heb de scholen uitgenodigd om leerlingen in te voeren, maar de scholen geven aan dat ze niet kunnen inschrijven. Wat gaat er fout?

   Om in te kunnen schrijven moet het examen op status "Inschrijven mogelijk" staan. Check of het examen nog op status "concept" staat.

  • Er heeft een controlepost te streng / foutief beoordeeld. Hoe kan ik de uitslag achteraf nog aanpassen?

   Als de status van het examen al op afgerond staat, zet je deze terug op: "wacht op beoordelingen". Je kunt nu zelf de op de controlepost-app inloggen met de juiste koppelcode en de resultaten in de app aanpassen. Vergeet niet de resultaten opnieuw te synchroniseren.

  • Als ik mijn koppelcode probeer in te voeren, sluit de app steeds af. Wat gaat er mis?

   Dit gebeurt soms als je geen internetverbinding hebt. Check je internetverbinding en probeer het opnieuw. Je hebt alleen een internetverbinding nodig bij het instellen van de koppelcode voorafgaand aan de beoordelingen en bij synchronisatie na de beoordelingen.

  • Ik heb een fout gemaakt bij een beoordeling. Hoe kan ik dat aanpassen?

   Je kunt naar het nummer gaan waar je een fout hebt gemaakt en de beoordeling verwijderen via het prullenbakicoontje onderin het scherm. Je kunt de beoordeling daarna opnieuw opslaan.

  • Heb ik een internetverbinding nodig om de app te gebruiken?

   Je hebt alleen een internetverbinding nodig:

   • van tevoren, als je de koppelcode invoert
   • na afloop van het examen, als je de beoordelingen gaat synchroniseren

   Voor het beoordelen van de leerlingen heb je geen internetverbindingen nodig.

 • Oefenen voor het examen

  • Hoe kunnen kinderen zich het beste voorbereiden op het VVN Verkeersexamen?

   De beste voorbereiding voor het verkeersexamen is structureel verkeersles op school. De school kan hiervoor gebruik maken van de verkeersmethode van Veilig Verkeer Nederland. Om met de hele klas te testen of de kinderen goed zijn voorbereid op het verkeersexamen, kan de leerkracht op het digibord de verkeersexamenquiz spelen met de klas. De quiz is te vinden op vvn-examenquiz.nl. Deze quiz is van medio maart tot medio juni online.

   Daarnaast staat er in het onderdeel oefenen op deze site allerlei tips voor de kinderen om te oefenen. Vanaf februari staan hier ook een aantal oefenexamens die ze kunnen maken. 

   Voor het VVN praktisch Verkeersexamen is het fietsen van de examenroute een goede voorbereiding. De route is 4 weken voor het examen bekend op school. Dit oefenen kan via school of thuis gebeuren. Dit jaar is er een nieuwe examen-app voor het oefenen voor het praktisch verkeersexamen: Op weg naar je verkeerdiploma. Coach Daan helpt je bij de voorbereiding met praktische tips en oefeningen.

  • Is de Verkeersexamen oefen-app er nog en waar kan ik die downloaden? 

   Dit jaar is er een nieuwe examen-app voor het oefenen voor het praktisch verkeersexamen: Op weg naar je verkeerdiploma. Coach Daan helpt je bij de voorbereiding met praktisch tips en oefeningen.

   Om te oefenen voor het theoretisch Verkeersexamen kun je de verkeersexamenquiz spelen, je verkeerskennis testen en je fietschecken met de nieuwe fietscheck app.  Al deze informatie vind je op examen.vvn.nl/oefenen.

  • Wat zijn de actievoorwaarden voor de winactie fiets?

   De actie loopt van 1 februari tot 5 april. Deelname aan de actie is gratis. Om deel te nemen moet je minimaal 18 jaar oud zijn en woonachtig in Nederland. Lees de volledige actievoorwaarden hier.

    

  • Welke onderwerpen vinden veel kinderen lastig bij het VVN Verkeersexamen?

   Veel kinderen vinden de afspraken over voorrang en voorgaan lastig. We hebben de belangrijkste theorie voor het verkeersexamen hier op een rijtje gezet: examen.vvn.nl/verkeerskennis.

    

 • Verkeersexamen en Corona

  • Welke maatregelen neemt Veilig Verkeer Nederland in verband met Corona?

   Niemand weet wat de impact van corona dit schooljaar zal zijn. 

   • Het theoretisch verkeersexamen kan indien nodig (digitaal) thuis gemaakt worden.
   • Bij de praktijkexamens zijn we afhankelijk van de coronamaatregelen. Als de situatie het toelaat, kan het praktisch verkeersexamen doorgaan. Wij adviseren de lokale organisatoren over hoe ze rekening kunnen houden met de geldende coronamaatregelen. Hiervoor is ook een protocol opgesteld.
   • Vanwege de maatregelen konden vorig schooljaar op veel scholen de kinderen geen praktisch verkeersexamen doen. Je kunt er voor kiezen om die kinderen dit schooljaar alsnog examen te laten doen.