Vaak gestelde vragen

Introductietekst

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over het VVN Verkeersexamen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. 

 • Digitaal VVN Verkeersexamen

  • Waar kan ik de resultaten bekijken?

   Als het goed is, ziet u als leerkracht in Basispoort een tegel Digitaal Verkeersexamen. Als u hierop klikt, komt u op het dashboard waar u de resultaten van de leerlingen kunt bekijken.  

   Ziet u dit tegeltje niet? Dan kan het zijn dat de leerlingen individueel zijn gekoppeld in ons licentieportaal en niet als groep. In dat geval kan de ict coordinator de leerkracht ook toevoegen als individuele gebruiker. Op dat moment ziet u het tegeltje en kunt u de resultaten bekijken.

  • Ik kan niet inloggen bij het VVN Licentieportaal. Hoe komt dat?

   Ga naar licentieportaal.vvn.nl en klik op het Basispoortlogo. Als je al ingelogd bent bij Basispoort als ICT coordinator word je automatisch ingelogd.

   Lukt het niet? Het zou kunnen dat je VVN nog toestemming moet geven. Je doet dit door in Basispoort bij Uitgevers VVN aan te vinken.

   Krijg je een wit scherm? Probeer dan een andere browser, leeg je chache (ctr- F5) en zorg dat je niet via een extranet verbonden bent.

   Als het hierna nog niet lukt, zit er een verschil tussen onze gegevens over de school en de gegevens in Basispoort. Neem in dat geval even contact met ons op.

  • Het lukt me niet om in het licentieportaal een groep te selecteren. Niet alle groepen zijn zichtbaar.

   Door in het zoekveld te typen, wordt de lijst gefilterd. Typ bijvoorbeeld 7.

  • Ik zie als ICT-coordinator geen tegeltje van het digitale verkeersexamen.

   Dat klopt, het tegeltje en de snelkoppelingen naar het verkeersexamen zijn alleen zichtbaar voor de leerkracht die is gekoppeld aan de groep met de licenties van het verkeersexamen. Log in als leerkracht of koppel uzelf als leerkracht aan de groep.

  • Ik kom als leerkracht uit op de leerlingpagina van verkeersexamen. Hoe los ik dit op?

   Je bent dan in deze browsersessie al een keer via de leerlingsnelkoppeling naar verkeersexamen gegaan. Sluit de browser af en probeer het opnieuw.

  • Ik kom als leerkracht of leerling uit op de Verkeerspoort en zie daar geen verkeersexamen. Wat gaat er mis?

   U heeft dan de verkeerde snelkoppeling gevolgd. De snelkoppeling van het Verkeersexamen herkent u aan een plaatje van een meisje met een skateboard en een jongen met een fiets. Ernaast staat Digitaal Verkeersexamen.

  • De kinderen krijgen een error: pagina niet gevonden.

   Kijk welke url er bovenaan de pagina staat. Als er verkeerspoort in de url staat, heeft u de verkeerde leerlingsnelkoppeling gevolgd. De snelkoppeling van het Verkeersexamen herkent u aan een plaatje van een meisje met een skateboard en een jongen met een fiets. Ernaast staat Digitaal Verkeersexamen.

   Staat er licentieportaal in de url, dan heeft u wel de goede leerlingsnelkoppeling, maar gaat er iets anders mis. Het is dan het beste om de browser af te sluiten en het opnieuw te proberen.

    

  • Zijn er inhoudelijk verschillen tussen het digitale versie en de papieren versie van het Verkeersexamen?

   Het schriftelijk en digitaal examen zullen voor een deel dezelfde vragen bevatten. In het digitale examen zitten daarnaast ook filmpjes en vragen waarbij de kinderen de juiste plek moeten aanklikken. Deze vragen zijn in het boekje vervangen door fotovragen (een foto met een meerkeuze vraag), echter wel gebaseerd op hetzelfde leerdoel. Meer hierover kun je lezen op de pagina Verantwoording.

  • Wat heb ik nodig om mee te kunnen doen met digitale versie van het VVN Verkeersexamen?

   Op de pagina over Digitaal Verkeersexamen staan de voorwaarden om mee te kunnen doen. Ook vind je daar een handig checklist die kunt downloaden.

  • Mijn school werkt met Cloudwise. Kan ik het digitaal Verkeersexamen ook via Cloudwise beschikbaar stellen?

   Ja dat kan, je volgt daarvoor de volgende stappen:

   Medewerkers van de school kunnen de applicatie toevoegen op de volgende manier:
   1. Ga naar het cool portaal (http://cool.cloudwise.nl ) en zorg dat je bent ingelogd met je acount van de school/stichting.

   2. Klik rechtsboven op Applicatiebeheer (het tandwieltje).

   3. Klik bovenaan op de blauwe knop Applicatie toevoegen.

   4. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar de applicatie Digitaal verkeersexamen.
   5. Vink de applicatie aan en klik op Volgende.

   6. Op basis van de rechten die je hebt kun je de applicatie toevoegen voor jezelf (Mijn) en bepaalde klassen, groepen en/of medewerkersgroepen. 

   Vink de groepen aan en klik op Opslaan.
   De applicatie is nu beschikbaar voor de geselecteerde groepen (mits de licenties aan de groep/leerlingen zijn gekoppeld in het VVN licentieportaal).

   Lukt dit niet, neem dan contact op met de supportdesk van Cloudwise.

  • Wat gebeurt er met de resultaten van het digitaal Verkeersexamen?

   De leerkracht krijgt de resultaten van zijn leerlingen direct te zien. Hij of zij kan ook per vraag het gegeven antwoord bekijken. De resultaten worden ook geanonimiseerd opgeslagen bij Veilig Verkeer Nederland. Zo kunnen wij zien welke vragen over het algemeen moeilijk of makkelijk worden gevonden. We kunnen daar het verkeersexamen en onze verkeersmethode verder mee verbeteren. 

  • Hoe kunnen kinderen die gezakt zijn voor het digitaal Verkeerexamen, het herexamen maken?

   Zijn er kinderen gezakt voor het digitaal Verkeersexamen? Ze kunnen dezelfde dag al een herexamen maken. Ze loggen dan opnieuw in via Basispoort en kunnen dan klikken op de link voor het herexamen. Deze link is alleen aanklikbaar als ze eerst het gewone examen gemaakt hebben.

  • Hoe kan ik het digitale Verkeersexamen bestellen?

   Ga naar examen.vvn.nl/bestellen

   Daar kun je met je VVN (directie)schoolaccount digitale of schriftelijke examens bestellen. Dit account heeft de school als ze al eerder bij ons een verkeersmethode hebben besteld. Als je nog geen account hebt, kun je het daar aanvragen.

  • Kunnen kinderen het digitaal Verkeersexamen ook op een tablet maken?

   Ja dat kan. Als de licenties gekoppeld zijn, kun je in de Basispoort omgeving de leerlingsnelkoppeling naar het examen vinden. Op de supportwebsite van Basispoort staat een instructie voor het plaatsen van deze snelkoppeling op de tablet.

 • Theoretisch VVN Verkeersexamen

  • Ik kan niet inloggen voor het herexamen met de gegevens uit de handleiding, wat gaat er mis?

   De gebruikersnaam is letterlijk het woord: SCHOOL (dus niet de naam van uw eigen school of iets dergelijks). Het wachtwoord staat in de handleiding.

  • Wanneer worden de examenboekjes geleverd?

   De schriftelijke examens worden geleverd in de week van 11 maart.

  • Ik heb de Verkeersexamens besteld via mijn VVN schoolaccount. Ik heb echter geen bevestiging ontvangen. Klopt dit?

   Dat klopt. Als je via het VVN schoolaccount Verkeersexamens bestelt, krijg je geen bevestiging per e-mail. Als je inlogt via mijnvvn.nl, kun je via de link: Bestel hier uw Verkeerexamens uw bestelling inzien en eventueel nog wijzigen.  Heb je geen inloggegevens, neem dan contact op met ons servicecenter via verkoop@vvn.nl of bel naar 088 - 5248800. 

  • Wanneer is het VVN Verkeersexamen in 2020? 

   Het VVN theoretisch Verkeersexamen vindt in 2020 plaats op donderdag 2 april. De datum van het VVN praktisch Verkeersexamen wordt door de lokale organisatie zelf bepaald. Wilt u weten wanneer het praktijkexamen in uw woonplaats is, informeert u dan bij de school of neem contact op met Veilig Verkeer Nederland in uw regio. 

  • Kan ik het Verkeersexamen bestellen voor mijn school? 

   Ja, je kunt de digitale of schriftelijke variant van het VVN Verkeersexamen bestellen vanaf 9 november. Digitale examens worden gekoppeld via Basispoort. Schrijftelijke Verkeersexamens worden uitgeleverd in de week van 11 maart. 

  • Is er ook een herexamen?

   Ja, er is een digitaal herexamen beschikbaar. Lees hier meer over het herexamen.

  • Bevat het VVN Verkeersexamen in 2019 ook weer thema's waaruit je kan kiezen?

   We werken sinds 2018 niet meer met de thema’s. De verschillende omgevingen, zoals wijk, stad en platteland zullen allemaal vertegenwoordigd zijn in de examenvragen. Meer informatie over de opzet van het examen is te vinden op de pagina Verantwoording examen

 • Praktisch VVN Verkeersexamen

  • Hoe kunnen kinderen zich het beste voorbereiden op het examen?

   De beste voorbereiding voor het verkeersexamen is structureel verkeersles op school. De school kan hiervoor gebruik maken van de verkeersmethode van Veilig Verkeer Nederland. Om met de hele klas te testen of de kinderen goed zijn voorbereid op het verkeersexamen, kan de leerkracht op het digibord de verkeersexamenquiz spelen met de klas. De quiz is te vinden op vvn-examenquiz.nl. Deze quiz is van medio maart tot medio juni online.

   Daarnaast kunnen kinderen voor het VVN theoretisch Verkeersexamen extra oefenen op de oefensite van Veilig Verkeer Nederland: examen.vvn.nl. Deze website is van medio maart tot medio juni online. Hier staan de examens van de drie voorgaande jaren. Kinderen kunnen hier online het examen maken, krijgen daarna hun score en kunnen vervolgens de fout gemaakte vragen nogmaals oefenen.

   Voor het VVN praktisch Verkeersexamen is het fietsen van de examenroute een goede voorbereiding. De route is 6 weken voor het examen bekend op school. Dit oefenen kan via school of thuis gebeuren. De VVN Verkeersexamenapp helpt bij het oefenen! De app is gratis en u kunt de app downloaden in iedere appstore.

  • Hoe kan ik de school aanmelden voor de verzekering voor het praktisch Verkeersexamen?

   U kunt een e-mail sturen naar verkoop@vvn.nl. Vermeld daarin de schoolgegevens, het aantal leerlingen dat examen doet en het aantal begeleiders.

  • Hoe meld ik de school aan voor het VVN praktisch Verkeersexamen? 

   Er is geen landelijk praktisch verkeersexamen. Om uit te vinden wie het praktische verkeersexamen bij u in de buurt organiseert, kunt u informeren bij de school of contact opnemen met Veilig Verkeer Nederland in uw regio. 

  • Moet de fiets voor het VVN praktisch Verkeersexamen gekeurd zijn? 

   Om mee te doen aan het VVN praktisch Verkeersexamen moet de fiets voldoen aan de punten 1 t/m 15 van de fietscontrolekaart

  • Moet het praktische examen na het theoretische examen gehouden worden?

   Nee dit is niet verplicht, maar wel aan te bevelen. Veilig Verkeer Nederland adviseert het theorie-examen in groep 7 te doen en het praktijkexamen in groep 8 af te nemen. Dit om te bevorderen dat er ook in groep 8 aandacht besteed wordt aan verkeerseducatie.

  • Mogen kinderen met een beperking meedoen met het VVN praktisch Verkeersexamen? 

   Kinderen met een beperking die normaal gesproken zelfstandig aan het verkeer deelnemen, kunnen in principe ook meedoen aan het praktisch Verkeersexamen. Wel zal altijd met de lokale organisatie moeten worden overlegd over de praktische haalbaarheid, zeker als er voor de leerling een aanpassing in de route aangebracht moet worden.
   Veilig Verkeer Nederland vindt het wel belangrijk dat alle leerlingen die deelnemen aan het verkeer ook tijdens het praktisch Verkeersexamen kunnen laten zien dat zij veilig de regels kunnen toepassen.

  • Wanneer is een leerling geslaagd voor het VVN praktisch Verkeersexamen? 

   Leerlingen zijn geslaagd voor het VVN praktisch Verkeersexamen, als ze 80% van de te behalen punten gehaald hebben. Bij verkeersgevaarlijk gedrag, zoals doorrijden bij een rood verkeerslicht, doorrijden bij een spoorwegovergang terwijl het rode licht brandt of bij een ernstige voorrangsfout is de leerling gezakt, ongeacht het aantal punten dat verder gehaald is.

  • Wanneer vindt de fietscontrole plaats voor het VVN praktisch Verkeersexamen? 

   De fietskeuring vindt plaats voorafgaand aan het examen. Die fietskeuring kan gedaan worden door (verkeers)ouders, onze vrijwilligers en/of de leerkracht.

   Leerlingen krijgen minstens vier weken voor het Verkeersexamen de eisen die Veilig Verkeer Nederland stelt aan een veilige fiets mee naar huis. De leerling mag alleen meedoen aan het praktisch Verkeersexamen op een goedgekeurde (dag)fiets.

   Heeft u opmerkingen of suggesties over de uitvoering van het praktisch Verkeersexamen of over de fietscontrole? Neemt u dan contact op met een van onze regionale steunpunten.

  • Wat is de controlepost-app en hoe kan ik daar inlogcodes voor krijgen? 

   De controlepost-app is een app waarmee je de handelingen van de leerlingen tijdens het praktisch examen kunt beoordelen. Leer hier meer over de controlepost-app

 • Controlepost app en VMT

  • Hoe kan ik als organisatie inloggen?

   • Check of je op de goede inlogpagina zit. De inlog voor beheerders is: praktischexamen.vvn.nl/beheerder
   • De inlog voor scholen is: praktischexamen.vvn.nl

   Tip: De gebruikersnaam is meestal het e-mailadres waarop je onze berichten ontvangt. Als je je gebruikersnaam kwijt bent, neem dan contact op met VVN servicecenter. Als je je wachtwoord kwijt bent, kun je via wachtwoord vergeten een nieuw wachtwoord aanvragen.

  • Kan ik als organisator de starttijd van het examen achteraf nog aanpassen?

   Nee, dat kan helaas niet. De instellingen "starttijd examen", "Aantal seconden per leerling", "Aantal startnummers" en "Aantal Reservestartnummers" kunnen achteraf niet meer gewijzigd worden.

  • Ik wil een groep verplaatsen in het tijdsschema. Hoe doe ik dat?

   Als er ruimte is in het tijdschema kun je de groep als volgt verplaatsen: Ga naar de groep in het tijdschema en klik op bekijk en dan op "wijzigingen"

  • Ik heb de starttijd van een groep gewijzigd, maar de startnummers wijzigen niet mee. Wat nu?

   Je kunt de startnummers handmatig wijzigen. Helaas is het nog niet mogelijk om de startnummers per groep in 1 keer te wijzigen. Tip: zorg ervoor dat je tijdschema eerst helemaal goed staat en pas dan de startnummers handmatig aan. Je doet dit door de groep aan te klikken en dan de optie "Wijzigen Startnummer" te gebruiken.

  • Ik heb de scholen uitgenodigd om leerlingen in te voeren, maar de scholen geven aan dat ze niet kunnen inschrijven. Wat gaat er fout?

   Om in te kunnen schrijven moet het examen op status "Inschrijven mogelijk" staan. Check of het examen nog op status "concept " staat.

  • Er heeft een controlepost te streng/ foutief beoordeeld. Hoe kan ik de uitslag achteraf nog aanpassen?

   Als de status van het examen al op afgerond staat, zet je deze terug op: "wacht op beoordelingen". Je kunt nu zelf de op de controlepostapp inloggen met de juiste koppelcode en de resultaten in de app aanpassen. Vergeet niet de resultaten opnieuw te synchroniseren.

  • Als ik mijn koppelcode probeer in te voeren sluit de app steeds af. Wat gaat er mis?

   Dit gebeurt als je geen internetverbinding hebt. Check je internetverbinding en probeer het opnieuw. Je hebt alleen een internet verbinding nodig bij het instellen van de koppelcode voorafgaand aan de beoordelingen en bij synchronisatie na de beoordelingen.

  • Ik heb een fout gemaakt bij een beoordeling. Hoe kan ik dat aanpassen?

   Je kunt naar het nummer gaan waar je een fout hebt gemaakt en de beoordeling verwijderen via het prullenbakicoontje onderin het scherm. Je kunt de beoordeling daarna opnieuw opslaan.

  • Heb ik een internetverbinding nodig om de app te gebruiken?

   Alleen van tevoren, als je de koppelcode invoert en na afloop van het examen, als je de beoordelingen gaat synchroniseren heb je een internetverbinding nodig. Voor het beoordelen van de leerlingen heb je geen internetverbindingen nodig.

 • Oefenen voor het examen

  • Hoe kunnen kinderen zich het beste voorbereiden op het VVN Verkeersexamen?

   De beste voorbereiding voor het verkeersexamen is structureel verkeersles op school. De school kan hiervoor gebruik maken van de verkeersmethode van Veilig Verkeer Nederland. Om met de hele klas te testen of de kinderen goed zijn voorbereid op het verkeersexamen, kan de leerkracht op het digibord de verkeersexamenquiz spelen met de klas. De quiz is te vinden op vvn-examenquiz.nl. Deze quiz is van medio maart tot medio juni online.

   Daarnaast staat er in het onderdeel oefenen op deze site allerlei tips voor de kinderen om te oefenen. Vanaf februari staan hier ook een aantal oefenexamens die ze kunnen maken. 

   Voor het VVN praktisch Verkeersexamen is het fietsen van de examenroute een goede voorbereiding. De route is 6 weken voor het examen bekend op school. Dit oefenen kan via school of thuis gebeuren. De VVN Verkeersexamenapp helpt bij het oefenen! De app is gratis en u kunt de app downloaden in de appstores van Apple en Google.

  • Is de Verkeersexamen oefen-app er nog en waar kan ik die downloaden? 

   De Verkeersexamen app is verouderd. We werken momenteel aan een nieuwe verkeersexamenquiz, die je zowel op de pc als op tablet en mobiel kunt spelen. Deze is vanaf 6 maart beschikbaar. De oude app werkt niet meer op Android en is daarom ook niet meer te downloaden in de Playstore. Voor Iphone en Ipad werkt hij nog wel gewoon en is hij nog te downloaden in de appstore.

  • Wat zijn de actievoorwaarden voor de winactie fiets?

   Inzenden is mogelijk tot 4 april 2019. Deelname aan de actie is gratis. Om deel te nemen moet je minimaal 18 jaar oud zijn en woonachtig in Nederland. Lees de volledige actievoorwaarden hier.

    

  • Welke onderwerpen vinden veel kinderen lastig bij het VVN Verkeersexamen?

   Veel kinderen vinden de afspraken over voorrang en voorgaan lastig. We hebben de belangrijkste regels hier nog even op een rijtje gezet: Voorrang en voorgaan.