Veelgestelde vragen

over het digitaal Verkeersexamen

Kies je vraag

 • Waar kan ik de resultaten bekijken?

  Als leerkracht zie je in Basispoort een tegel 'Digitaal Verkeersexamen'. Als je hierop klikt, kom je op het dashboard waar je de resultaten van de kinderen kunt bekijken.  

  Zie je dit tegeltje niet? Dan kan het zijn dat de kinderen individueel zijn gekoppeld in ons licentieportaal en niet als groep. In dat geval kan de ICT-coördinator de leerkracht ook toevoegen als individuele gebruiker. Op dat moment zie je het tegeltje en kun je de resultaten bekijken.

 • Wat heb ik nodig om het examen digitaal te kunnen afnemen?

  Je hoeft geen speciale software te installeren, maar er is wel een aantal voorwaarden om het Verkeersexamen digitaal af te kunnen nemen:

  • Voldoende laptops en/of tablets;
  • Met een beeldschermresolutie van minimaal 1024 x 768;  
  • Voor tablets geldt een minimale afmeting van 9,5 inch;
  • Standaard internetbrowser (laatste of één na laatste versie van Chrome, Edge, Firefox, Safari) ;
  • Headset of oortjes voor iedere leerling;
  • Leerlingsoftware basispoort; Het inloggen werkt via Basispoort. De school moet dus gebruik maken van de leerlingsoftware van Basispoort. De aangekochte examenlicenties worden door ons gekopppeld aan je school. Vervolgens koppelt de ICTcoordinator van de school de licenties aan de juiste groep/kinderen; 
  • Goede internetverbinding in verband met het afspelen van de filmpjes (de filmpjes worden afgespeeld vanaf vimeo.com, de internetverbinding moet dus snel genoeg zijn, zodat meerdere kinderen tegelijk een filmpje kunnen afspelen); We adviseren dan ook een downloadsnelheid van minimaal 1 Mbps per laptop of tablet.

  Op de pagina over het digitaal Verkeersexamen vind je een handige checklist die je kunt downloaden

 • Zijn er inhoudelijk verschillen tussen de digitale versie en de schriftelijke versie van het VVN Verkeersexamen?

  Het schriftelijk en digitaal examen bevatten voor een deel dezelfde vragen. In het digitale examen zitten daarnaast ook filmpjes en vragen waarbij de kinderen de juiste plek moeten aanklikken. Deze vragen zijn in het boekje vervangen door fotovragen (een foto met een meerkeuzevraag), echter wel gebaseerd op hetzelfde leerdoel. Meer hierover kun je lezen op de pagina verantwoording.

 • De kinderen krijgen een foutmelding: Unexpected error, try again later. Wat kan ik doen?

  Sommige klassen krijgen op dit moment een foutmelding als ze het examen willen opstarten. Heeft jouw klas daar last van? Los het als volgt op:

  Je kunt een invulbare pdf downladen van het schriftelijk verkeersexamen. Deze vind je onder de tab overig in het leerkrachtdashboard. Je moet dit examen dan wel zelf nakijken. De antwoorden vindt je in de handleiding schriftelijk examen die je ook kunt downloaden.

  Excuses voor het ongemak.

   

 • Mijn school werkt met Cloudwise. Kan ik het digitaal Verkeersexamen ook via Cloudwise bestellen?

  Ja dat kan, medewerkers van de school kunnen de applicatie toevoegen op de volgende manier:

  Ga naar het cool portaal (https://cool.cloudwise.nl ) en zorg dat je bent ingelogd met het account van de school/stichting. Klik rechtsboven op Applicatiebeheer (het tandwieltje). Klik bovenaan op de blauwe knop Applicatie toevoegen. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar de applicatie Digitaal verkeersexamen. Vink de applicatie aan en klik op Volgende. Op basis van de rechten die je hebt kun je de applicatie toevoegen voor jezelf (Mijn) en bepaalde klassen, groepen en/of medewerkersgroepen. 

  Vink de groepen aan en klik op Opslaan.
  De applicatie is nu beschikbaar voor de geselecteerde groepen (mits de licenties aan de groep/leerlingen zijn gekoppeld in het VVN licentieportaal).

  Lukt dit niet, neem dan contact op met de supportdesk van Cloudwise.

 • Ik kan niet inloggen op het VVN Licentieportaal. Hoe kan dat?

  Ga naar licentieportaal.vvn.nl en klik op het Basispoortlogo. Als je al ingelogd bent bij Basispoort als ICT coördinator, dan word je automatisch ingelogd.

  Lukt het niet? Het zou kunnen dat je Veilig Verkeer Nederland nog toestemming moet geven. Je doet dit door in Basispoort bij Uitgevers VVN aan te vinken.

  Krijg je een wit scherm? Probeer dan een andere browser, leeg je cache (ctr- F5) en zorg dat je niet via een extranet verbonden bent.

  Als het hierna nog niet lukt, zit er een verschil tussen onze gegevens over de school en de gegevens in Basispoort. Neem in dat geval even contact met ons op.

 • Kunnen kinderen het digitaal examen ook op een tablet maken?

  Ja dat kan. Als de licenties gekoppeld zijn, kun je in de Basispoort omgeving de leerlingsnelkoppeling naar het examen vinden. Op de supportwebsite van Basispoort staat een instructie voor het plaatsen van deze snelkoppeling op de tablet.

 • Ik krijg de vraag om licenties te koppelen, maar ik maak mijn examen pas eind maart of zelfs daarna. Kan ik dan al wel koppelen?

  Je kunt de licenties nu al koppelen. Dat is ook aan te raden: de link naar het examen staat dan klaar in Basispoort en je weet dan zeker dat het op tijd gereed is voor jullie examen doen. 

  Op maandag 28 maart wordt het examen open gezet. Doet jouw school het VVN Verkeersexamen op een latere datum, dan kan de leerkracht dit tot aan de examendag dichtzetten. Dit doe je met het schuifje dicht/open. Kinderen kunnen dan wel op de tegel klikken, maar krijgen een melding dat de leerkracht het examen open moet zetten. 

 • Ik zie als ICT-coördinator geen tegeltje van het digitaal Verkeersexamen.

  Dat klopt, het tegeltje en de snelkoppelingen naar het verkeersexamen zijn alleen zichtbaar voor de leerkracht die is gekoppeld aan de groep met de licenties van het verkeersexamen. Log in als leerkracht of koppel jezelf als leerkracht aan de groep.

 • Wat gebeurt er met de resultaten van het digitaal Verkeersexamen?

  De leerkracht krijgt de resultaten van zijn/haar leerlingen direct te zien. Hij of zij kan ook per vraag het gegeven antwoord bekijken. De resultaten worden geanonimiseerd opgeslagen bij Veilig Verkeer Nederland. Zo kunnen wij zien welke vragen over het algemeen moeilijk of makkelijk worden gevonden. We kunnen daar het verkeersexamen en onze verkeersmethode verder mee verbeteren.

 • Ik kom als leerkracht uit op de leerlingpagina van het VVN Verkeersexamen. Hoe los ik dat op?

  Je bent dan in deze browsersessie al een keer via de leerlingsnelkoppeling naar verkeersexamen gegaan. Sluit de browser af en probeer het opnieuw.

 • Ik kom als leerkracht of leerling uit op de Verkeerspoort en zie daar geen Verkeersexamen. Wat gaat er mis?

  Je hebt dan de verkeerde snelkoppeling gevolgd. De snelkoppeling van het Verkeersexamen herken je aan een plaatje van een meisje met een skateboard en een jongen met een fiets. Ernaast staat Digitaal Verkeersexamen.

 • Hoe kunnen kinderen een herexamen maken?

  Kinderen die gezakt zijn kunnen dezelfde dag al een herexamen maken. Ze loggen dan opnieuw in via Basispoort en kunnen dan klikken op de link voor het herexamen. Deze link is alleen aanklikbaar als ze eerst het gewone examen gemaakt hebben.

 • De kinderen krijgen een error: pagina niet gevonden. Wat nu?

  Kijk welke url er bovenaan de pagina staat.

  • Als er 'verkeerspoort' in de url staat, heb je de verkeerde leerlingsnelkoppeling gevolgd. De snelkoppeling van het Verkeersexamen herken je aan een plaatje van een meisje met een skateboard en een jongen met een fiets. Ernaast staat Digitaal Verkeersexamen.
  • Staat er 'licentieportaal' in de url, dan heb je wel de goede leerlingsnelkoppeling, maar gaat er iets anders mis. Het is dan het beste om de browser af te sluiten en het opnieuw te proberen.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Neem dan contact met ons op of kijk bij de andere categorieën veelgestelde vragen.