Digitaal theoretisch verkeersexamen

Kiest jouw school voor een digitaal Verkeersexamen?

Het digitale examen is een volwaardige vervanger voor het VVN theoretisch Verkeersexamen uit het boekje. 

Coronaproof verkeersexamen

Het VVN theoretisch Verkeersexamen kan indien nodig (digitaal) thuis gemaakt worden.

Voorbereiding op school: digitaal examen klaarzetten

Om het examen te kunnen maken, moeten de kinderen toegang krijgen via Basispoort. We hebben de stappen voor je op een rijtje gezet en geven een aantal handige tips. Lees meer over het klaarzetten van het digitaal examen.

De examendag: hoe je het examen afneemt

De kinderen loggen in via Basispoort en starten dan hun examen. Het examen begint met een voorbeeldvraag met uitleg over hoe het digitale examen werkt.  Daarna volgen de 25 vragen van het examen. Pas als alle vragen zijn beantwoord, kan de leerling het examen afronden. Vanaf dat moment zijn de resultaten voor de leerkracht zichtbaar.

Je bepaalt zelf op welk tijdstip je het examen afneemt. Er is een kans dat het 's ochtends vroeg erg druk is op de server. Je kunt ervoor kiezen om het examen later op de dag af te nemen. Het afnemen duurt ongeveer een halfuur. 

Komt de examendatum voor jouw school niet goed uit? Dan kun je het examen ook op een ander moment afnemen. Het examen blijft tot en met 31 mei beschikbaar.

Lees meer over hoe je het examen afneemt op de examendag, met uitleg over het herexamen en het VVN Verkeersdiploma.

Oefenexamen maken

Tip: maak gebruik van de oefenexamens op deze website. De oefenexamens zijn qua opzet gelijk aan het echte digitale verkeersexamen. Wij raden dan ook sterk aan om met de hele klas een oefenexamen te maken. Niet alleen is dit voor de kinderen een goede voorbereiding, je kunt als school hiermee testen of de apparatuur en de verbinding aan de eisen voldoet.

Uitslagen

De leerkracht kan de uitslagen bekijken in het dashboard. De leerkracht ziet direct welke kinderen geslaagd of gezakt zijn en kan per kind de gemaakte fouten bekijken.

Voordelen digitaal verkeersexamen

Het digitale examen werkt met korte filmpjes en meerkeuzevragen. Dat maakt het mogelijk om echte verkeerssituaties in beeld te brengen.

De voordelen:

 • Kinderen zien 1 vraag tegelijk op het scherm. Dat geeft overzicht en zorgt dat ze zich op die vraag kunnen focussen.
 • Kinderen kunnen de foto’s en filmpjes vergroten en meerdere keren bekijken.
 • Kinderen kunnen hun antwoorden makkelijk verbeteren.
 • Kinderen kunnen de vragen en antwoorden laten voorlezen. 
 • Kinderen  geven aan dat ze het leuk vinden om te doen en minder spannend dan een examen in een boekje.

Voorwaarden

Je hoeft geen speciale software te installeren, maar er is wel een aantal voorwaarden om het Verkeersexamen digitaal af te kunnen nemen:

 • Voldoende laptops en/of tablets;
 • met een beeldschermresolutie van minimaal 1024 x 768;  
 • Voor tablets geldt een minimale afmeting van 9,5 inch
 • Standaard internetbrowser (laatste of één na laatste versie van Chrome, Edge, Firefox, Safari) ;
 • Headset of oortjes voor iedere leerling.
 • Leerlingsoftware basispoort; Het inloggen werkt via Basispoort. De school moet dus gebruik maken van de leerlingsoftware van Basispoort. De aangekochte examenlicenties worden door ons gekopppeld aan je school. Vervolgens koppelt de ICTcoordinator van de school de licenties aan de juiste groep/kinderen; 
 • Goede internetverbinding in verband met het afspelen van de filmpjes (de filmpjes worden afgespeeld vanaf vimeo.com, de internetverbinding moet dus snel genoeg zijn, zodat meerdere kinderen tegelijk een filmpje kunnen afspelen); We adviseren dan ook een downloadsnelheid van minimaal 1 Mbps per laptop of tablet.

Nog vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Bekijk dan de vaak gestelde vragen of neem contact met ons.