Digitaal theoretisch verkeersexamen

Het digitaal Verkeersexamen is nog beschikbaar tot 31 mei beschikbaar, dus u kunt er de komende weken ook nog terecht.

Is het uw school nog niet gelukt om het digitaal examen af te nemen?

 • Heeft u het digitale examen nog niet afgenomen? U kunt het digitale examen alsnog afnemen. Het inloggen is weer mogelijk en het digitale examen blijft beschikbaar tot eind mei.
 • Een andere optie is het examen schriftelijk af te nemen. Download hier het examenboekje. De antwoorden van het schriftelijke examen, en ook het template voor het verkeersdiploma, zijn beschikbaar via mijnvvn.nl, waar u met uw VVN schoolaccount kunt inloggen.

Hulp bij veelgestelde vragen

 • Heeft u het digitale examen op 4 april afgenomen en zijn niet alle resultaten binnengekomen? Dan kunt u de kinderen bij wie het niet gelukt is, het digitale examen opnieuw laten maken. Ze krijgen dan uiteraard dezelfde vragen weer te zien.
 • Heeft u uw licenties voor het digitale examen nog niet geactiveerd? Ga naar afnemen digitaal examen en volg de instructies.
 • Lukt het niet om in het licentieportaal te komen of komt er alleen wit scherm? Check of u als ict-coördinator bent ingelogd bij Basispoort.
 • Krijgt u een wit scherm te zien? Probeer een andere browser, zorg dat de browsercache geleegd is (ctlr-F5) en/of zorg dat u niet via een extranet verbinding contact maakt met het licentieportaal.

Het VVN Verkeersexamen vindt dit jaar voor de 87e keer plaats. Voor het eerst hadden basisscholen de mogelijkheid om het examen digitaal af te nemen, waar ongeveer een derde van de scholen voor koos.

Wij hebben het digitaal examen ontwikkeld om tegemoet te komen aan de wensen van de scholen en leerkrachten, want op steeds meer scholen werken de kinderen op een laptop of tablet. Bovendien heeft het digitaal Verkeersexamen een aantal voordelen. Doordat de vragen bestaan uit korte filmpjes kunnen we de verkeerssituaties nog realistischer in beeld brengen. En doordat de resultaten automatisch verzameld worden, scheelt voor de leerkracht een hoop nakijkwerk!

Hebt u nog andere vragen? Check de vaak gestelde vragen of stuur een e-mail aan verkoop@vvn.nl.

Naast het gebruikelijke theoretische examen, is er dit schooljaar ook weer een volledig digitaal verkeersexamen beschikbaar.  Het digitale examen is een volwaardige vervanger voor het VVN theoretisch Verkeersexamen uit het boekje. Bij het bestellen van het examen kun je kiezen tussen schriftelijk en digitaal.

Digitaal examen klaarzetten en afnemen in de klas

Om de kinderen toegang te kunnen geven tot het digitaal examen moeten er een aantal zaken geregeld worden, zoals het koppelen van de licenties aan de juiste groep in Basispoort. We hebben de stappen voor je op een rijtje gezet en geven een aantal handige tips. Ook vind je hier een uitgebreide handleiding voor leerkrachten.

Lees meer over het klaarzetten en afnemen in de klas.

 

Voordelen digitaal Examen

Het digitale examen werkt met korte filmpjes en meerkeuzevragen. Dat maakt het mogelijk om echte verkeerssituaties in beeld te brengen

De voordelen:

 • leerlingen zien 1 vraag tegelijk op het scherm. Dat geeft overzicht en zorgt dat ze zich op die vraag kunnen focussen.
 • leerlingen kunnen de foto’s en filmpjes vergroten en meerdere keren bekijken.
 • leerlingen kunnen hun antwoorden makkelijk verbeteren.
 • Kinderen  geven aan dat ze het leuk vinden om te doen en minder spannend dan een examen in een boekje.

De leerkracht beheert de toegang tot de examensite voor de leerlingen. Op de beheerpagina kan de leerkracht de resultaten van de leerlingen bekijken. Dit scheelt dus ook nakijkwerk!

Voorwaarden

Je hoeft geen speciale software te installeren, maar er is wel een aantal voorwaarden om het Verkeersexamen digitaal af te kunnen nemen:

 • voldoende laptops en/of tablets;
 • met een beeldschermresolutie van minimaal 1024 x 768;  
 • voor tablets geldt een minimale afmeting van 9,5 inch
 • standaard internetbrowser, (laatste of één na laatste versie van Chrome, Edge, IE11, Firefox, Safari) ;
 • headset of oortjes voor iedere leerling.
 • Leerlingsoftware basispoort; Het inloggen werkt via Basispoort. De school moet dus gebruik maken van de leerlingsoftware van Basispoort. De aangekochte examenlicenties worden door ons gekopppeld aan je school. Vervolgens koppelt de ICTcoordinator van de school de licenties aan de juiste groep/kinderen; 
 • goede internetverbinding in verband met het afspelen van de filmpjes (de filmpjes worden afgespeeld vanaf vimeo.com, de internetverbinding moet dus snel genoeg zijn, zodat meerdere kinderen tegelijk een filmpje kunnen afspelen); We adviseren dan ook een downloadsnelheid van minimaal 1 Mbps per laptop of tablet.

We hebben ook een kort demo-examen op de site gezet. Zo kun je zelf alvast testen of het werkt op de apparatuur van jouw school. Bekijk het demo-examen.

 

Tips

 • een aantal extra laptops of tablets als reserve tijdens het verkeersexamen;
 • het zoveel mogelijk ‘vrij’ houden van de internetverbinding tijdens het examen; spreek af met je collega-leerkrachten dat andere groepen zo min mogelijk gebruik maken van internet, door bijvoorbeeld het kijken van video’s;
 • voldoende mogelijkheden om tijdens het examen de laptop of tablet op te laden of aan het netstroom te kunnen hangen.

Allemaal tegelijk of in groepen?

Er zijn 2 mogelijkheden:

 1. Heeft jouw school voldoende computers of tablets, dan kunnen alle kinderen tegelijk het examen doen in de klas of een daarvoor bestemd lokaal.  
 2. Heeft jouw school niet voldoende laptops/computers/tablets voor alle leerlingen, dan kun je de leerlingen in groepjes verdelen en het examen na elkaar laten doen in de klas of in een computerlokaal. Het is dan uiteraard belangrijk dat er toezicht is en dat de leerlingen de antwoorden niet aan elkaar kunnen doorvertellen. VVN vrijwilligers kunnen hierbij helpen.

Oefenexamen maken

Vanaf februari komen er oefenexamens beschikbaar op deze website. De oefenexamens zijn qua opzet gelijk aan het echte digitale verkeersexamen. Wij raden dan ook sterk aan om met de hele klas een oefenexamen te maken. Niet alleen is dit voor de kinderen een goede voorbereiding, je kunt als school hiermee testen of de apparatuur en de verbinding aan de eisen voldoet.

Uitslagen

De leerkracht ontvangt de uitslagen in een leerkrachtbeheerpagina. De leerkracht ziet direct welke leerlingen geslaagd of gezakt zijn en kan per leerling de gemaakte fouten bekijken.

Nog vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Bekijk dan de vaak gestelde vragen of neem contact met ons.