Licenties koppelen aan Basispoort

Bekijk het filmpje of doorloop de volgende stappen: 

 1. Log in op Basispoort.nl als ICT-coördinator.
 2. Open een nieuw tabblad en ga naar licentieportaal.vvn.nl en klik daar op 'Inloggen'. Je bent nu in Licentiebeheer. 
 3. Dit is Stap 1: scholenoverzicht. Je ziet een overizcht van de scholen waarvan je de licenties kunt beheren. Klik daar op 'Lesmethoden'. 
 4. Je komt dan in Stap 2: lesmethodenoverzicht. Hier kun je groepen (klassen) en/of gebruikers (leerlingen) toekennen. Als je een groep toekent, wordt de leerkracht ook automatisch gekoppeld. 
 5. a) Als je op 'Groepen toekennen' klikt, kom je in Stap 3: Groepen toekennen aan lesmethode. Groepen ken je toe door de gewenste groepen aan te vinken. 
  b) Als je op 'Gebruikers toekennen' klikt, kom je in Stap 3: Gebruikers toekennen aan lesmethode. Zoek in het zoekveld de juiste leerlingen klik vervolgen op 'Toevoegen'. De leerkracht wordt via deze manier niet automatisch gekoppeld, dus die moet je ook koppelen.
 6. Ga terug naar Stap 2 om te controleren of alles goed is ingevoerd. Zo ja, dan kun je uitloggen.  
 7. Tip: Geef jezelf als ict coördinator ook een licentie (kosteloos), zodat je zelf kunt controleren of het is gelukt.

Groepen of individuele leerlingen?

Als de hele groep het verkeersexamen doet, kun je alle kinderen uit de groep in 1 keer licenties geven via de optie Groepen toekennen. Als enkele kinderen uit de klas het verkeersexamen maken (bijvoorbeeld een combiklas groep 7/8 waarbij alleen de kinderen uit leerjaar 7 het examen doen), dan kies je voor gebruikers toekennen en geef je de betreffende leerlingen EN de leerkracht een licentie. Geef jezelf als ICT-coordinator ook een licentie.

Laat de leerkracht tenminste 1 keer inloggen op het leerkrachtdashboard en daar de groep aanklikken voordat de kinderen het examen maken. Op deze manier wordt de relatie goed gelegd tussen de kinderen en de leerkracht.

Problemen?

Let op: het is belangrijk dat je in Basispoort VVN toestemming hebt gegeven om de gegevens te koppelen. Dit doe je door bij uitgevers het vinkje bij VVN aan te zetten.

Lukt het niet om in het licentie portaal te komen of komt er alleen wit scherm?

 • check of u als ict coordinator bent ingelogd bij basispoort
 • Wit scherm: probeer een andere browser, zorg dat de browsercache geleegd is (ctlr-F5) en/of zorg dat u niet via een extranet verbinding contact maakt met het licentieportaal 
 • Meer licenties nodig? Via mijnvvn.nl kun je het aantal licenties zelf ophogen. De licenties zijn vervolgens 1 dag later beschikbaar in basispoort.

Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.