Licenties koppelen aan Basispoort

Koppel je licenties ruim op tijd.
Het is verstandig om twee weken voor het VVN Verkeersexamen de licenties gekoppeld te hebben. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Om het examen te kunnen maken, moeten de leerlingen toegang krijgen via Basispoort. Daarvoor koppel je de door jouw school aangeschafte licenties aan de juiste groep of individuele leerling.

VVN Verkeersexamen van tevoren klaarzetten

Het is aan te raden om de leerlingen ruim voor het examen toegang te geven. De link naar het examen staat dan klaar in Basispoort en je weet dan zeker dat het op tijd gereed is voor jullie examen doen. 

Op maandag 25 maart 2024 wordt het examen open gezet. Doet jouw school het examen op een latere datum, dan kan de leerkracht dit tot aan de examendag dichtzetten. Dit doe je met het schuifje dicht/open. Kinderen kunnen dan wel op de tegel klikken, maar krijgen een melding dat de leerkracht het examen open moet zetten. 

Doorloop de volgende stappen om de licenties te koppelen: 

 1. Log in op Basispoort als ICT-coördinator.
 2. Open een nieuw tabblad en ga naar licentieportaal.vvn.nl en klik daar op 'Inloggen'. Je bent nu in Licentiebeheer. 
 3. Dit is Stap 1: scholenoverzicht. Je ziet een overzicht van de scholen waarvan je de licenties kunt beheren. Klik daar op 'Lesmethoden'. 
 4. Je komt dan in Stap 2: lesmethodenoverzicht. Hier kun je groepen (klassen) en/of gebruikers (leerlingen) toekennen. Als je een groep toekent, wordt de leerkracht ook automatisch gekoppeld. 
 5. a) Als je op 'Groepen toekennen' klikt, kom je in Stap 3: Groepen toekennen aan lesmethode. Groepen ken je toe door de gewenste groepen aan te vinken. 
  b) Als je op 'Gebruikers toekennen' klikt, kom je in Stap 3: Gebruikers toekennen aan lesmethode. Zoek in het zoekveld de juiste leerlingen klik vervolgen op 'Toevoegen'. De leerkracht wordt via deze manier niet automatisch gekoppeld, dus die moet je ook koppelen.
 6. Ga terug naar Stap 2 om te controleren of alles goed is ingevoerd. Zo ja, dan kun je uitloggen.  
 7. Tip: Geef jezelf als ICT-coördinator ook een licentie (kosteloos), zodat je zelf kunt controleren of het is gelukt.
In deze instructievideo zie je precies hoe het koppelen van de licenties werkt:

Groepen of individuele leerlingen?

Als de hele groep het examen doet, kun je alle kinderen uit de groep in één keer licenties geven via de optie 'Groepen toekennen'. Als enkele kinderen uit de klas het examen maken (bijvoorbeeld een combiklas groep 7/8 waarbij alleen de kinderen uit leerjaar 7 het examen doen), dan kies je voor gebruikers toekennen en geef je de betreffende leerlingen EN de leerkracht een licentie. Geef jezelf als ICT-coördinator ook een licentie.

Laat de leerkracht tenminste één keer inloggen op het leerkrachtdashboard en daar de groep aanklikken voordat de kinderen het examen maken. Op deze manier wordt de relatie goed gelegd tussen de kinderen en de leerkracht.

Als er een leerling uit een andere groep mee doet (bijvoorbeeld 1 leerling uit groep 8), zorg dan dat de groepsleerkracht ook als gebruiker worden toegekend  (op dezelfde manier, dat kost geen extra licentie uiteraard). 

Problemen?

Let op: het is belangrijk dat je in Basispoort Veilig Verkeer Nederland (VVN) toestemming hebt gegeven om de gegevens te koppelen. Dit doe je door bij uitgevers het vinkje bij VVN aan te zetten.

Lukt het niet om in het licentieportaal te komen of komt er alleen wit scherm?

 • Check of je als ICT-coördinator bent ingelogd bij Basispoort.
 • Wit scherm: probeer een andere browser, zorg dat de browsercache geleegd is (ctrl + F5) en/of zorg dat je niet via een extranet verbinding contact maakt met het licentieportaal. 
 • Meer licenties nodig? Via mijnvvn.nl kun je het aantal licenties zelf ophogen. De licenties zijn vervolgens één dag later beschikbaar in Basispoort.

Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.