VVN theoretisch Verkeersexamen

Kiest jouw school voor een digitaal VVN Verkeersexamen?

Het VVN theoretisch Verkeersexamen vindt plaats op:

  • Maandag 24 maart 2025 (schoolregio Noord)
  • Dinsdag 25 maart 2025 (schoolregio Midden)
  • Donderdag 27 maart 2025 (schoolregio Zuid)

Bestel nu!

Bestel nu alvast je materialen. Dan ben je op tijd voorbereid voor het VVN
theoretisch Verkeersexamen 2024. 

test

 

Het VVN theoretisch Verkeersexamen in het kort
De leerlingen beantwoorden 25 vragen vanuit hun rol als fietser, voetganger en passagier. De leerlingen zijn geslaagd als ze 16 van de 25 vragen goed hebben beantwoord. De school kiest of ze het examen digitaal (thuis) of schriftelijk afnemen. 

Wat de kinderen moeten weten voor het VVN Verkeersexamen

Leerlingen moeten voor het examen een aantal verkeersbegrippen en verkeersafspraken onder de knie hebben. Alle afspraken zijn geformuleerd in termen van gedrag van de leerling in de rol van voetganger en fietser. Ook is er een overzicht van de verkeersborden die de kinderen moeten kennen.

 

Oefenen voor het VVN Verkeersexamen

De leerlingen kunnen thuis en/of in de klas oefenen voor het examen. Je vindt alles bij elkaar op het oefengedeelte van deze website. 

  • Bij Test je kennis kunnen kinderen aan de hand van zeven thema's hun theoriekennis opfrissen. 
  • Er zijn drie oefenexamens. In 25 vragen komen alle leerdoelen aan bod. De kinderen krijgen na elke vraag feedback.
  • Speel de Verkeersexamenquiz alleen of met twee spelers tegen elkaar. Deze quiz werkt ook goed op een tablet of mobiel. 
  • Is op jouw school ook het VVN praktisch Verkeersexamen? De examen-app helpt kinderen in vier weken op weg naar het examen. De kinderen kunnen de examen-app helemaal zelf thuis doorlopen. Zo weten de kinderen wat ze kunnen verwachten. Dat scheelt weer zenuwen!

Herexamen

Kinderen die het examen niet gehaald hebben, kunnen een digitaal herexamen maken. De leerkracht of de organisator bepaalt wanneer het herexamen plaatsvindt. Het digitale examen is inmiddels gesloten en daarmee ook de mogelijkheid om herexamen te doen. Voor het schriftelijke examen kun je nog herexamen doen tot 19 juli.

Lees hier hoe de leerlingen het herexamen kunnen maken.

En dan het VVN Verkeersdiploma!

Voor iedere leerling die slaagt is er het VVN Verkeersdiploma. Een echte mijlpaal voor de kinderen! Lees hier hoe je het diploma kunt printen én hoe je van de diploma-uitreiking een feestje maakt. 

Met dit template print je eenvoudig de gegevens op het verkeersdiploma

Leerlingen met leesproblemen

Leerlingen die problemen hebben met lezen kunnen het VVN theoretisch Verkeersexamen maken. Lees hier onze tips 

Leerdoelen Verkeersexamen

Het examen is samengesteld op basis van de doorlopende leerlijn die door Veilig Verkeer Nederland ontwikkeld is. Daardoor sluit het examen volledig aan op de leerdoelen voor leerlingen in groep 7 en 8. Naast kennis, komen ook veiligheidsbewustzijn, vaardigheden en houding aan de orde. En uiteraard gaan de examenvragen over realistische herkenbare verkeerssituaties. 

Lees meer over de onderwijskundige verantwoording van het examen.