VVN theoretisch Verkeersexamen

Het VVN theoretisch Verkeersexamen vindt jaarlijks plaats in april. De leerlingen beantwoorden 25 vragen vanuit hun rol als fietser, voetganger en passagier.

Bestellen

Je kunt de examenboekjes of licenties voor het digitale Verkeersexamen en andere materialen voor het VVN theoretisch Verkeersexamen vanaf 9 november bestellen

Leerdoelen Verkeersexamen

Het examen is samengesteld op basis van de doorlopende leerlijn die door Veilig Verkeer Nederland ontwikkeld is. Daardoor sluit het examen volledig aan op de leerdoelen voor leerlingen in groep 7 en 8. Naast kennis, komen ook veiligheidsbewustzijn, vaardigheden en houding aan de orde. En uiteraard gaan de examenvragen over realistische herkenbare verkeerssituaties. 

Lees meer over de onderwijskundige verantwoording van het examen.
 

Voorbereiden op het Verkeersexamen

Om het VVN theoretisch Verkeersexamen goed te kunnen maken, moeten de leerlingen een aantal verkeersbegrippen en verkeersafspraken onder de knie hebben. Alle afspraken zijn door ons geformuleerd in termen van gedrag van de leerling in de rol van voetganger en fietser. Ook is er een overzicht van de verkeersborden waarvan de kinderen moeten weten wat ze moeten doen, als ze deze onderweg tegenkomen.

Oefenen voor het Verkeersexamen

De leerlingen kunnen nu al beginnen met oefenen voor het verkeersexamen.

Download de Verkeersexamenapp. De app helpt bij het leren van de verkeersregels en het oefenen van de verkeersexamenroute. De app is gratis beschikbaar in de app-stores.

Bij het onderdeel oefenen op deze website zijn 3 complete oefenexamens te vinden. Bij de oefenexamens krijgen de kinderen na elke vraag feedback. In 25 vragen komen alle leerdoelen aan bod. De kinderen kunnen in dit gedeelte van de site ook zelfstandig aan de slag, zowel thuis als in de klas. 

Speel de VVN Verkeersexamenquiz met de hele klas op het digibord. De quiz bestaat uit drie rondes. Elke ronde bevat 10 vragen in de vorm van stellingen die waar of niet waar zijn.

Ga naar het oefengedeelte voor het Verkeersexamen.

Herexamen

Kinderen die het examen niet gehaald hebben, kunnen op korte termijn een digitaal herexamen maken. De leerkracht of de organisator bepaalt wanneer het herexamen plaatsvindt.  Het herexamen is vanaf 4 april t/m 15 mei 2019 beschikbaar.

Lees hier meer over hoe de leerlingen het herexamen kunnen maken.

En dan het diploma!

Voor iedere leerling die slaagt, is er een verkeersdiploma. Hierop staat het resultaat van het VVN theoretisch en praktisch Verkeersexamen vermeld. Het diploma bestel je direct met de examenboekjes in 1 pakket. Wil je de gegevens van de leerlingen op het examen printen? Gebruik dan ons sjabloon in IE11.