VVN theoretisch Verkeersexamen

Het VVN theoretisch Verkeersexamen vindt plaats op:

  • Maandag 28 maart 2022 (schoolregio noord)
  • Dinsdag 29 maart 2022 (schoolregio midden)
  • Donderdag 31 maart 2022 (schoolregio zuid)

25 vragen

De leerlingen beantwoorden 25 vragen vanuit hun rol als fietser, voetganger en passagier. De leerlingen zijn geslaagd als ze 16 van de 25 vragen goed hebben beantwoord.

Digitaal of schriftelijk

De school kiest of ze het examen digitaal of schriftelijk afnemen.

Coronaproof verkeersexamen

Het VVN theoretisch Verkeersexamen kan indien nodig (digitaal) thuis gemaakt worden.

Wat de kinderen moeten weten voor het examen

Leerlingen moeten voor het VVN Verkeersexamen een aantal verkeersbegrippen en verkeersafspraken onder de knie hebben. Alle afspraken zijn geformuleerd in termen van gedrag van de leerling in de rol van voetganger en fietser. Ook is er een overzicht van de verkeersborden die de kinderen moeten kennen.

Oefenen voor het Verkeersexamen

De leerlingen kunnen thuis en/of in de klas oefenen voor het Verkeersexamen. Je vindt alles bij elkaar op het oefengedeelte van deze website. 

  • Bij het onderdeel Test je kennis kunnen ze aan de hand van zeven thema's hun theoriekennis opfrissen. 
  • Er zijn drie oefenexamens. In 25 vragen komen alle leerdoelen aan bod. De kinderen krijgen na elke vraag feedback.
  • Speel de Verkeersexamenquiz alleen of met 2 spelers tegen elkaar. Deze quiz werkt ook goed op een tablet of mobiel. 
  • Is op jouw school ook het VVN praktisch Verkeersexamen? De gloednieuwe examen-app helpt kinderen in vier weken op weg naar het examen. De kinderen kunnen de examen-app helemaal zelf thuis doorlopen. Zo weten de kinderen wat ze kunnen verwachten. Dat scheelt weer zenuwen!

Herexamen

Kinderen die het examen niet gehaald hebben, kunnen op korte termijn een digitaal herexamen maken. De leerkracht of de organisator bepaalt wanneer het herexamen plaatsvindt.  Het herexamen is in de maanden april en mei beschikbaar.

Lees hier hoe de leerlingen het herexamen kunnen maken.

En dan het diploma!

Voor iedere leerling die slaagt is er het Nationale Verkeersdiploma. Een echte mijlpaal voor de kinderen! Lees hier hoe je het diploma kunt printen én hoe je van de diploma-uitreiking een feestje maakt. 

Leerdoelen Verkeersexamen

Het examen is samengesteld op basis van de doorlopende leerlijn die door Veilig Verkeer Nederland ontwikkeld is. Daardoor sluit het examen volledig aan op de leerdoelen voor leerlingen in groep 7 en 8. Naast kennis, komen ook veiligheidsbewustzijn, vaardigheden en houding aan de orde. En uiteraard gaan de examenvragen over realistische herkenbare verkeerssituaties. 

Lees meer over de onderwijskundige verantwoording van het examen.