Veelgestelde vragen

over het VVN theoretisch Verkeersexamen

Kies je vraag

  • Wanneer is het VVN Verkeersexamen in 2024?

    Het VVN theoretisch Verkeersexamen vindt in 2024 plaats op: 

    • maandag 25 maart 2024 (schoolregio noord)
    • dinsdag 26 maart 2024 (schoolregio midden)
    • donderdag 28 maart 2024 (schoolregio zuid)

    De datum van het VVN praktisch Verkeersexamen wordt door de lokale organisatie zelf bepaald. Wil je weten wanneer het praktijkexamen in jouw woonplaats is, informeer dan bij de school of neem contact op met Veilig Verkeer Nederland in jouw regio. 

  • Wanneer worden de examenboekjes geleverd?

    De examenboekjes voor het schriftelijk verkeersexamen worden begin maart 2024 geleverd. Heb je als school vóór de voorjaarsvakantie nog niets ontvangen? In de week van 4 maart hervatten we het verzenden.

  • Is er ook een herexamen?

    Ja, er is een digitaal herexamen beschikbaar. Lees hier meer over het herexamen

  • Tot wanneer kan ik een bestelling doen voor het schriftelijke of digitaal theoretisch Verkeersexamen?

    Het Schriftelijke examen kan tot 8 maart worden besteld. Het digitale examen kan tot 22 maart worden besteld. 

    Het Nationaal theoretisch Verkeersexamen kan ook na 25, 26 of 28 maart gemaakt  worden. Bestellingen kunnen dan nog via mail gedaan worden via info@vvn.nl.

  • Ik kan niet inloggen op het herexamen met de gegevens uit de handleiding. Wat gaat er mis?

    De gebruikersnaam is letterlijk het woord: veiligfietsen (dus niet de naam van je eigen school of iets dergelijks). Het wachtwoord staat in de handleiding.

    Kom je na inloggen op een lege pagina? Kopieer dan de volgende url in je browser: https://examen.vvn.nl/leerkrachten. Deze pagina is vanaf 26 februari t/m 19 juli beschikbaar.

  • Wij kunnen het VVN Verkeersexamen niet afnemen op de genoemde data. Wat nu?

    Komt de datum jouw school niet uit? Dan kun je het digitaal verkeersexamen ook op een andere dag doen. Het examen blijft vanaf 25 maart t/m 31 mei open staan.

    Het schriftelijk examen kun je uiteraard ook op een andere dag doen (eventueel in overleg met de lokale VVN afdeling). Zorg er wel voor dat je theoretische verkeersexamen eerst doet en dan pas het praktische verkeersexamen.

  • Welke onderwerpen vinden kinderen vaak lastig?

    Gelukkig slagen verreweg de meeste kinderen voor theoretisch Verkeersexamen. We weten wel dat veel kinderen de afspraken over voorrang en voorgaan lastig vinden. Je kunt op die thema's dus extra oefenen! We hebben de belangrijkste theorie voor het verkeersexamen hier op een rijtje gezet: examen.vvn.nl/verkeerskennis.

     

  • Wij werken met een combinatieklas in groep 6/7. Kan ik het VVN Verkeersexamen ook afnemen in groep 6?

    Nee, je kunt het VVN Verkeersexamen niet afnemen in groep 6.

    Voor verkeerseducatie en het verkeersexamen is het belangrijk om te kijken de ontwikkeling van kinderen. Het verschil in mentale en fysieke ontwikkeling tussen groep 6 en 7 is erg groot. In groep 6 zijn kinderen nog niet toe aan een examen. Wil je hier meer over weten, bekijk dan onze videoserie over de ontwikkelingsfasen van kinderen in het verkeer.

    Verkeersmethodes (van Veilig Verkeer Nederland en ook van andere uitgevers) zijn zo opgebouwd dat kinderen steeds complexere verkeerssituaties leren doorzien en overzien. In groep 5/6 worden alle regels en afspraken voor voetgangers, fietsers en passagiers voor het eerst compleet aangeboden. Die worden in groep 7/8 herhaald en complexer aangeboden ter voorbereiding op het VVN Verkeersexamen. In groep 7/8 worden de einddoelen voor verkeer bereikt.

    Daar komt bij dat het examen pas betekenisvol en relevant is als de kinderen vaker zelfstandig gaan fietsen en zich gaan voorbereiden op de overgang naar het middelbaar onderwijs. Dat is in groep 6 nog niet aan de orde.

    Het VVN Verkeersexamen is een goed ijkpunt en een signaal naar de ouders om aandacht te besteden aan de fietsvaardigheid van hun kind(eren). Na het examen kunnen de kinderen zich verder voorbereiden op de langere fietstocht naar de middelbare school. Hiervoor bieden wij verkeerseducatie aan, via onze specials Doe meer met MONO en Van 8 naar 1. Ook stimuleren wij ouders en kinderen van groep 8 om de nieuwe route naar de middelbare school samen te oefenen.

  • Kunnen leerlingen met leesproblemen het examen maken?

    Leerlingen die problemen hebben met lezen, kunnen het VVN theoretisch Verkeersexamen maken. Lees hier onze tips

  • Welke maatregelen neemt Veilig Verkeer Nederland in verband met corona?

    De coronamaatregelen hebben veel impact voor basisscholen. Het VVN Verkeersexamen kan in de meeste gevallen gewoon doorgaan: 

    • Het theoretisch verkeersexamen kan indien nodig (digitaal) thuis gemaakt worden.
    • Bij de praktijkexamens zijn we afhankelijk van de coronamaatregelen. Als de situatie het toelaat, kan het praktisch verkeersexamen doorgaan. Wij adviseren de lokale organisatoren over hoe ze rekening kunnen houden met de geldende coronamaatregelen. Hiervoor is ook een protocol opgesteld.
  • Hoe kan ik extra oefenen, is daar materiaal voor beschikbaar?

    Ter voorbereiding op het verkeersexamen is er veel oefenmateriaal beschikbaar. Zo ook verschillende verkeerskennis items om nog eens extra aandacht aan te besteden. Telefoongebruik (MONO) en naast elkaar fietsen (fietsen in een groep) staan hier ook tussen. Je vindt deze onderwerpen hier: Ben jij klaar voor het examen? | VVN Verkeersexamen

  • Ik heb al een bestelling geplaatst. Kan ik alsnog gebruik maken van de subsidie?

    In veel provincies- gemeenten wordt subsidie gegeven voor deelname aan het verkeersexamen. Het is uiteraard het gemakkelijkst als dit van tevoren wordt aangegeven. Is dit niet gebeurt, dan past het Service Center dit achteraf automatisch aan zodat de factuur naar de juiste plek wordt verstuurd.

  • Is het Theoretisch Verkeersexamen geschikt voor het Speciaal Basisonderwijs?

    Het Theoretisch Verkeersexamen is voor een andere doelgroep ontwikkeld en hierdoor minder geschikt voor het speciaal onderwijs . We starten in maart 2023 met een pilot voor het Speciaal Basisonderwijs. Hierin wordt de Verkeerseducatie die specifiek voor het speciaal onderwijs is ontwikkeld getoetst bij scholen. Iedere les wordt afgesloten met een toets. De pilot bestaat uit vier lessen met als onderwerp “oversteken”. De lessen zijn digitaal. Per les is er ook een doe-opdracht en er is een afsluitende toets. Je kunt je aanmelden om mee te doen. Deelname is gratis. Wel vragen we je om feedback te geven, zodat we kunnen verbeteren. We vragen een korte reactie van je na elke les en we vragen je na de vier lessen een vragenformulier in te vullen. Mogelijk volgt na de vierde les een telefonisch contactmoment. We introduceren onze pilot op de NOT beurs, opgave hiervoor kan via de volgende link: Contactformulier NOT 2023 | Veilig Verkeer Nederland (vvn.nl)

  • Als een leerling gezakt is voor het theoretisch Verkeersexamen mag deze dan deelnemen aan het praktische Verkeersexamen?

    Ja dat mag. Het praktisch examen heeft als doel dat de leerlingen laten zien dat ze de theorie ook in de praktijk kunnen toepassen. Maar daarnaast is het deelnemen ook leerzaam. Het moet natuurlijk wel veilig zijn dat de leerling deelneemt aan het praktisch examen. De lokale organisatie beoordeelt dit. Zorg dat de leerling voordat deze deelneemt nog extra oefent. Dat kan bijvoorbeeld met de examenapp: Oefenen voor het VVN praktisch Verkeersexamen met de Examen-app I VVN Verkeersexamen

Staat jouw vraag er niet tussen?

Neem dan contact met ons op of kijk bij de andere categorieën veelgestelde vragen.