Voorbereiding
Om het examen te kunnen afnemen, moeten de kinderen toegang krijgen via Basispoort. De ICT coördinator van de school logt in op licentieportaal.vvn.nl met zijn/haar basispoortaccount (klik op het basispoortlogo) en koppelt aangeschafte licenties “digitaal VVN Verkeersexamen” aan de juiste groep.
Wil je weten hoe? Bekijk hier het instructiefilmpje of lees de instructie.
Tip: Geef jezelf als ict coördinator ook een licentie (kosteloos), zodat je zelf kunt controleren of het is gelukt.
De leerkracht en leerlingen zien daarna automatisch de link naar het digitaal verkeersexamen klaarstaan in Basispoort.
Met deze snelkoppeling loggen de kinderen met hun eigen naam in op het verkeersexamen.
Meer informatie over het downloaden en klaarzetten op verschillende devices (laptops, chromebooks, pc's, tablets) is te vinden op de website van Basispoort: Vraag & antwoord - Basispoort
Examen afnemen in de klas
Vanaf maandag 28 maart 2023 staan het digitale Verkeersexamen en het digitale herexamen klaar op de examenwebsite van Veilig Verkeer Nederland. De kinderen komen hier nadat ze zijn ingelogd via Basispoort en kunnen hun examen starten.
Je bepaalt zelf op welk tijdstip je het examen afneemt. Er is een kans dat het 's ochtends vroeg erg druk is op de server. Je bent vrij om ervoor te kiezen om het examen later op de dag af te nemen. Het afnemen duurt ongeveer een halfuur.
Het examen begint met een voorbeeldvraag waarin wordt uitgelegd hoe het digitale examen werkt. Daarna volgen de 25 vragen van het examen. Pas als alle vragen zijn beantwoord, kan de leerling het examen afronden door op de knop Examen inleveren te klikken. Vanaf dat moment zijn de resultaten voor de leerkracht zichtbaar.
Allemaal tegelijk of in groepen?
Er zijn 2 mogelijkheden:
- Heeft jouw school voldoende computers of tablets, dan kunnen alle kinderen tegelijk het examen doen in de klas of een daarvoor bestemd lokaal.
- Heeft jouw school niet voldoende laptops/computers/tablets voor alle leerlingen, dan kun je de leerlingen in groepjes verdelen en het examen na elkaar laten doen in de klas of in een computerlokaal. Het is dan uiteraard belangrijk dat er toezicht is en dat de leerlingen de antwoorden niet aan elkaar kunnen doorvertellen. VVN vrijwilligers kunnen hierbij helpen.
Tips
- een aantal extra laptops of tablets als reserve tijdens het verkeersexamen;
- het zoveel mogelijk ‘vrij’ houden van de internetverbinding tijdens het examen; spreek af met je collega-leerkrachten dat andere groepen zo min mogelijk gebruik maken van internet, door bijvoorbeeld het kijken van video’s;
- voldoende mogelijkheden om tijdens het examen de laptop of tablet op te laden of aan het netstroom te kunnen hangen.
Resultaten bekijken
Ga via Basispoort naar het digitale VVN Verkeersexamen. Je komt dan op de leerkrachtpagina van het examen waar je de resultaten kunt bekijken per leerling of per vraag. Door op de vraag te klikken kun je ook zien wat het goede antwoord is inclusief de toelichting. Dit kun je gebruiken om het examen na te bespreken in de klas.
De kinderen beantwoorden in totaal 25 vragen. Per goed beantwoorde vraag krijgt de leerling 1 punt. In totaal kunnen zij dus 25 punten behalen. De leerling is geslaagd bij 16 punten of meer. Bij 15 punten of minder is de leerling gezakt en kan hij/zij een herexamen doen.
Herexamen
Kinderen die de norm van 16 punten niet gehaald hebben, kunnen op korte termijn een herexamen maken. De leerkracht of de organisator bepaalt wanneer het herexamen plaatsvindt.
De leerlingen vinden het herexamen op dezelfde plek als het examen.
Het diploma
Kinderen die geslaagd zijn, krijgen het VVN Verkeersdiploma. De diploma's kun je zelf printen. Op het leerkrachtportaal staat een link naar een pdf waarin alle gegevens voor het diploma al zijn ingevuld. Je print da in 1 keer alle diploma's uit. Wel zo makkelijk. Tip: Print de diploma's op wat dikker papier of plastificeer het diploma voor een extra officieel tintje.
Problemen?
Bij de vaak gestelde vragen en in de handleiding staan een aantal mogelijke problemen en tip