Afnemen digitaal verkeersexamen

Voorbereiding

Om het examen te kunnen afnemen, moeten de kinderen toegang krijgen via Basispoort. De ICT coördinator van de school logt in op licentieportaal.vvn.nl met zijn/haar basispoortaccount (klik op het basispoortlogo) en koppelt aangeschafte licenties “digitaal VVN Verkeersexamen” aan de juiste groep. Download hier de handleiding voor het licentieportaal.

Let op: het is belangrijk dat je in Basispoort VVN toestemming hebt gegeven om de gegevens te koppelen. Dit doe je door bij uitgevers het vinkje bij VVN aan te zetten.

Vervolgens kan hij/zij in basispoort een snelkoppeling downloaden naar het VVN Verkeersexamen en deze klaarzetten op de devices waarop de kinderen het examen maken. Met deze snelkoppeling loggen de kinderen met hun eigen naam in op het verkeersexamen.

Meer informatie over het downloaden en klaarzetten op verschillende devices (laptops, chromebooks, pc's, tablets) is te vinden op de website van Basispoort: info.basispoort.nl/help

 

Examen afnemen in de klas

Digitaal VVN Verkeersexamen op een chromebook

Vanaf 4 april 8.00 uur staan het digitale Verkeersexamen en het digitale herexamen klaar op de examenwebsite van Veilig Verkeer Nederland. De kinderen komen hier nadat ze zijn ingelogd via Basispoort en kunnen hun examen starten.

Het examen begint met een voorbeeldvraag  waarin wordt uitgelegd hoe het digitale examen werkt.  Daarna volgen de 25 vragen van het examen. Pas als alle vragen zijn beantwoord, kan de leerling het examen afronden door op de knop Examen inleveren te klikken. Vanaf dat moment zijn de resultaten voor de leerkracht zichtbaar.

Resultaten bekijken

Ga via Basispoort naar het digitale VVN Verkeersexamen. Je komt dan op de leerkrachtpagina van het examen waar je de resultaten kunt bekijken per leerling of per vraag. Door op de vraag te klikken kun je ook zien wat het goede antwoord is inclusief de toelichting. Dit kun je gebruiken om het examen na te bespreken in de klas.

 De kinderen beantwoorden in totaal 25 vragen. Per goed beantwoorde vraag krijgt de leerling 1 punt. In totaal kunnen zij dus 25 punten behalen. De leerling is geslaagd bij 16 punten of meer. Bij 15 punten of minder is de leerling gezakt en kan hij/zij een herexamen doen.

Herexamen

Kinderen die de norm van 16 punten niet gehaald hebben, kunnen op korte termijn een herexamen maken. De leerkracht of de organisator bepaalt wanneer het herexamen plaatsvindt.

De leerlingen vinden het herexamen op dezelfde plek als het examen.

Het diploma

Verkeersdiploma

Kinderen die geslaagd zijn, krijgen het VVN Verkeersdiploma. De diploma's kun je zelf printen. Op het leerkrachtportaal staat een link naar een pdf waarin alle gegevens voor het diploma al zijn ingevuld. Je print da  in 1 keer alle diploma's uit. Wel zo makkelijk. Tip: Print de diploma's op wat dikker papier of plastificeer het diploma voor een extra officieel tintje.